Дослідження ІМІ: Менше половини онлайн-медіа публікують репортажі з місць бойових дій
Дослідження ІМІ: Менше половини онлайн-медіа публікують репортажі з місць бойових дій

Дослідження ІМІ: Менше половини онлайн-медіа публікують репортажі з місць бойових дій

Найрідше українські медіа публікують репортажі з передової — через складність і ризики, пов'язані з їхнім виробництвом

Лише менше половини топових онлайн-видань України публікують репортажі з місць бойових дій або обстрілів, попри те, що цей жанр журналістики відіграє важливу роль у фіксації воєнних злочинів та наданні аудиторії більш глибокого розуміння ситуації на фронті, кількість репортажів залишається обмеженою.

Такими є результати дослідження Інституту масової інформації, проведеного у вересні 2024 року у 18 популярних онлайн-медіа.

У дослідженні ІМІ йдеться, матеріали, що можна віднести до репортажної журналістики, вдалося знайти на семи сайтах: Суспільному, Радіо Свободі, «Українській правді», «Рубриці», «24 каналі», NV та ТСН. Лідером за кількістю репортажів з місць подій стало Суспільне, тоді як більшість інших видань, зокрема ТСН та «24 канал», публікують такі матеріали значно рідше.

Дослідження ІМІ зафіксувало, що найпоширенішими темами репортажів стали:

  • публічні заходи на підтримку армії;
  • вшанування пам'яті загиблих воїнів.

Меншу частку матеріалів складають репортажі про бойові дії на фронті, навчання військових, або про наслідки російських обстрілів українських міст. Серед зафіксованих тем репортажів також були публічні заходи в тилу, роботи з ліквідації наслідків атак, а також історії героїзму військовослужбовців та цивільних осіб.

Найрідше українські медіа публікують репортажі з передової — через складність і ризики, пов'язані з їхнім виробництвом.

Водночас дослідження виявило, що репортажна журналістика потребує значних ресурсів, що є викликом для багатьох редакцій. Більші медіа, які мають підтримку телевізійного виробництва, частіше можуть собі дозволити такі матеріали, тоді як менші онлайн-видання надають перевагу іншим форматам висвітлення.

«Попри невелику кількість, репортажі додають важливу емоційну складову до сухих цифр з офіційних повідомлень, допомагаючи аудиторії краще усвідомлювати реалії війни. Вони також уточнюють та деталізують офіційні дані, роблячи картину війни більш живою та глибокою. Ці матеріали є важливими не лише для внутрішньої аудиторії, але й для підтримки уваги міжнародної спільноти до подій в Україні», — вважає автор дослідження, медійний аналітик ІМІ Дмитро Баркар.

В ІМІ додали, що загалом, репортажі залишаються важливим інструментом фіксації війни та донесення правдивої інформації про ситуацію на місцях, хоча їхня кількість залишається обмеженою через ресурси, необхідні для їхнього виробництва.

Детальніше із дослідженням можна ознайомитись тут

Моніторинг було проведено 29–30 вересня 2024 року у 18 популярних інтернет-медіа: Суспільне, «Еспресо», Hromadske, Радіо Свобода, «Бабель», «Українська правда», Liga.net, Укрінформ, «Цензор.Нет», «Рубрика», «24 канал», LB.ua, ZN.UA, «Телеграф», «Гордон», NV, «Кореспондент.net», ТСН.

Фото: колаж ІМІ 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
дослідження
Джерело матеріала
loader