У мережі писали про "смерч" у Києві: що могли бачити у столиці насправді
У мережі писали про "смерч" у Києві: що могли бачити у столиці насправді

У мережі писали про "смерч" у Києві: що могли бачити у столиці насправді

Так, смерч у Києві за останні дні не фіксували. Про це синоптики розповіли журналістам ТСН.

Звідки взялася інформація про "смерч" у Києві

У київських пабліках 6 жовтня під час того, як у столиці вирувала величезна злива, з'явилися фото нібито смерчу у столиці. На кадрах можна побачити, як чорна хмара опускається донизу до будинків на лівому березі столиці.

У Києві нібито бачили смерч
У Києві нібито бачили "смерч" / Фото з місцевих телеграм-каналів

Водночас метеорологи розповіли журналістам ТСН, що сумніваються, що містяни бачили саме утворення смерчу на лівому березі столиці. Так, в Укргідрометцентрі виданню зазначили, що офіційно смерч і пориви вітру 6 жовтня на метеорологічних станціях не фіксували.

Що ж тоді могли бачити кияни

Водночас у пресслужбі Укргідрометцентру сказали журналістам, що Київська область перебувала в зоні активного атмосферного фронту. Там подекуди спостерігали грози.

І з огляду на фото, такі локальні вихори з грозової хмари могли утворюватися. Але вони дуже локальні та слабенькі,
– пояснили синоптики.

Вони додали, що вихор і смерч відрізняються один від одного. Так, Вихор характеризується меншим об'ємом, менш вираженою формою і меншою інтенсивністю вітру, що відрізняє його від торнадо. На відміну від нього, смерч – це більш чітко окреслене і потужне погодне явище, яке може спричинити значні руйнування.

Варто наголосити, що смерч або торнадо – це, власне, одне й те саме. Смерч – це європейський термін, а торнадо – американський. Це природне явище пов’язане безпосередньо з грозою, коли з нижньої межі купчасто-дощових хмар розвивається вихор, який поступово доходить до земної поверхні.

Теги за темою
прогноз погоди
Джерело матеріала
loader
loader