Супутникові дані довели, що зміна клімату є кліматичною кризою
Супутникові дані довели, що зміна клімату є кліматичною кризою

Супутникові дані довели, що зміна клімату є кліматичною кризою

2024 рік став рекордним, і не в кращому сенсі. У липні середня температура на Землі була найвищою за принаймні 175 років, причому 22 липня був найспекотнішим днем ​​в історії. Минуле літо було найспекотнішим літом приблизно з 1880 року, цьогорічний сезон ураганів розпочався з Берил — найпершого урагану категорії 4 за всю історію спостережень — і звіт, опублікований у червні, підтвердив, що глобальне потепління, спричинене людиною, досягло найвищого рівня за весь час. 

Але вчених хвилюють не лише рекордсмени, які побили заголовки. Починаючи з цього року, льодовики тануть з безпрецедентною швидкістю через всю цю спричинену людиною спеку, рівень моря незворотно підвищується в результаті танення цих льодовиків, прибережні громади спустошуються штормами, що посилюються через таке підвищення рівня моря в поєднанні з високими температурами, а тварин виселяють із їхніх домівок, тому що Земля змінюється надто сильно й надто швидко. Лише минулого місяця ми бачили, як ураган Хелен руйнував міста та забирав життя — і його сила справді була пов’язана зі зміною клімату.

Безумовно, важко бачити факти, викладені таким чином, особливо враховуючи, скільки ці параграфи залишають недомовленими. Це відчуття, однак, висуває на перший план дещо дуже важливе: на базовому рівні цінно те, що ця інформація взагалі існує. Можливо, найбільшим обмежуючим кроком у боротьбі зі зміною клімату є перетворення фактів на практичні завдання та, своєю чергою, переконання політиків розпочати кардинальні зміни в устрої нашого світу. Кліматична криза є оманливою політичною проблемою, тобто майбутнє Землі залежить від даних — і, залежно від того, як ви це бачите, ці дані залежать від малоймовірного джерела: дослідження космосу.

«Єдиний спосіб встановити зв’язок між різними явищами, які обумовлюють складне функціонування нашої планети, виявити природне та людське, — це з’єднати крапки між ними», — Седрік Девід, вчений з Лабораторії реактивного руху NASA. (JPL) у Південній Каліфорнії, повідомив Space.com. 

«Для цього нам потрібен постійний флот космічних вартових високо в космосі», — сказав він. « Так само як ми робимо щорічні огляди у сімейного лікаря, ми повинні діагностувати здоров’я нашої власної планети».

Що саме роблять кліматичні супутники? 

Слово «супутник» сьогодні часто використовують, але в основному воно стосується будь-якого об’єкта, відправленого жити на орбіті нашої планети для виконання поставленого завдання. У нас є супутники зв’язку, щоб наші мобільні телефони працювали, навігаційні супутники, щоб Google Maps показували правильні напрямки руху, і експериментальні супутники для цілей чистої науки, як цей, який зараз тестує технологію  сонячних вітрил.

Джерело матеріала
loader
loader