Президент Тайваню: КНР не може бути батьківщиною для тайванців
Президент Тайваню: КНР не може бути батьківщиною для тайванців

Президент Тайваню: КНР не може бути батьківщиною для тайванців

Президент Тайваню Лай Чінте заявив, що Китайська Народна Республіка не може бути батьківщиною для тайванців, оскільки КНР 1 жовтня відзначила своє 75-річчя, а Республіка Китай, як офіційно називається Тайвань, 10 жовтня відзначатиме 113-ту річницю свого створення.

Про це повідомляє тайванське інформагентство CNA, передає Укрінформ.

«Зважаючи на вік, абсолютно неможливо, щоб Китайська Народна Республіка стала батьківщиною народу Республіки Китай. Навпаки, Китайська Республіка може бути батьківщиною жителів КНР, яким більше 75 років», – сказав Лай.

Тому, додав він, якщо хтось на Тайвані хоче привітати КНР із днем ​​народження, не потрібно називати її батьківщиною, маючи на увазі деяких тайванських співаків і акторів, які у вітаннях із нагоди національного дня КНР назвали її «батьківщиною».

Лай також заявив, що Тайвань є суверенною державою, і закликав жителів острова захищати свою свободу та демократію.

«Ми суверенна країна, і одним із найважливіших сенсів цих святкувань (річниці створення Республіки Китай – ред.) є те, що ми повинні пам’ятати, що ми – суверенна і незалежна держава», - підкреслив він.

У 1949 році уряд тодішньої Республіки Китай на чолі з лідером партії Ґоміндан Чан Кайши після поразки у громадянській війні з комуністами Мао Цзедуна втік на Тайвань, де проголосив продовження існування Республіки Китай, яка стала засновником ООН і одним із п’яти постійних членів Ради Безпеки ООН.

Проте в 1971 році Республіка Китай поступилася місцем в ООН Китайській Народній Республіці, й відтоді ООН та більшість країн світу дотримуються політики одного Китаю та офіційно визнають юрисдикцію КНР як над материком, так і над Тайванем.

Як повідомляв Укрінформ, голова КНР Сі Цзіньпін у промові напередодні національного дня своєї країни повторив позицію свого уряду про те, що Тайвань є територією Китаю.

Фото: EPA/ RITCHIE B. TONGO

Теги за темою
Китай
Джерело матеріала
loader