Викрадені Росією артефакти культурної спадщини помічено на міжнародному чорному ринку
Викрадені Росією артефакти культурної спадщини помічено на міжнародному чорному ринку

Викрадені Росією артефакти культурної спадщини помічено на міжнародному чорному ринку

Викрадені з українських музеїв та археологічних пам'яток експонати та артефакти вже почали з'являтися на міжнародному чорному ринку. Це заявив у інтерв'ю виданню «Голос Америки» генеральний прокурорАндрій Костін.

«Крім систематичного знищення культурної спадщини, Росія вдається до ще одного злочину – крадіжки культурних цінностей. Ці артефакти, викрадені з наших музеїв та археологічних пам'яток, тепер з’являються на міжнародному чорному ринку. Ми вже маємо достатньо доказів для відкриття нових кримінальних проваджень щодо цих злочинів», – сказав Костін,

За його словами, в Офісі генпрокурора працює спеціальний підрозділ, який розслідує випадки руйнування культурної спадщини України через російські обстріли, встановлює імена пособників розкрадання музеїв окупантами та співпрацює з міжнародними організаціями щодо випадків, коли українські культурні цінності хтось незаконно намагається продати за кордоном.

Стало відомо, що під час перевірки міжнародного поштового відправлення, яке прямувало з Запоріжжя до Америки, було виявлені автентичні зразки оправи холодної зброї часів другої половини XVII-XVIII сторіччя, що мають історичну та культурну цінність. 

Також з Донеччини, що знаходиться біля фронту, до Дніпра були евакуйовані важливі кам’яні пам’ятки: нижня частина половецької статуї XII століття та гарман, що датується XIX – початком XX століття. Про це повідомив Олександр Старік, виконуючий обов’язки директора Дніпропетровського національного історичного музею імені Яворницького.

Джерело матеріала
loader
loader