Викрадені Росією артефакти з культурної спадщини України почали з'являтися на міжнародному чорному ринку
Викрадені Росією артефакти з культурної спадщини України почали з'являтися на міжнародному чорному ринку

Викрадені Росією артефакти з культурної спадщини України почали з'являтися на міжнародному чорному ринку

Викрадені Росією артефакти з культурної спадщини України почали з'являтися на міжнародному чорному ринку

Росія продовжує грабувати і знищувати українські культурні заклади

Викрадені з українських музеїв та археологічних пам'яток експонати та артефакти вже почали з'являтися на міжнародному чорному ринку. Це відзначив і інтерв'ю виданню Голос Америки генеральний прокурор Андрій Костін.

"Крім систематичного знищення культурної спадщини, Росія вдається до ще одного злочину – крадіжки культурних цінностей. Ці артефакти, викрадені з наших музеїв та археологічних пам'яток, тепер з’являються на міжнародному чорному ринку. Ми вже маємо достатньо доказів для відкриття нових кримінальних проваджень щодо цих злочинів", - сказав Костін, додавши, що в Офісі генпрокурора працює спеціальний підрозділ, який розслідує випадки руйнування культурної спадщини України через російські обстріли, встановлює імена пособників розкрадання музеїв окупантами та співпрацює з міжнародними організаціями щодо випадків, коли українські культурні цінності хтось незаконно намагається продати за кордоном.

ЮНЕСКО, фіксуючи завдані російською агресією збитки українській культурі, тільки на першу половину 2024 року називала цифру у 3,5 мільярда доларів.  Однак насправді ця цифра значно більша.

Тільки з Маріупольського музею краєзнавства та Художнього музею було вивезено понад 2000 експонатів. Серед вивезених експонатів – оригінали трьох картин Архипа Куїнджі: «Червоний захід сонця», «Осінь» та «Ельбрус», оригінал картини Івана Айвазовського «Біля берегів Кавказу», картини Миколи Дубовського, три унікальні ікони та погруддя Куїнджі роботи скульптора Володимира Беклемішева. 

Як повідомляли українські ЗМІ, в останню неділю жовтня — перший тиждень листопада 2022 року росіяни пограбували два найбільших музея Херсонської області — обласний краєзнавчий та обласний художній імені Олексія Шовкуненка. Вкрали щонайменше 20 тисяч експонатів. на 80 відсотків було знищено колекцію світового й українського живопису XVII—XXI століть. З краєзнавчого музею винесли рідкісні археологічні знахідки античного світу, зброю, монети — все, що має попит на чорному ринку археології та у приватних колекціонерів. Саме вони вже з'явилися на чорному ринку за кордоном і у Росії.

І це ще не ввійшли у списки музейні цінності, які залишаються на окупованій Росією території. Наприклад, у окупованій Горлівці зберігалася колекція з 20 картин Реріха та одна з найбільших у світі колекцій мініатюрної книги. Чи існують вони взагалі і у окупованому місті, зокрема? Те ж стосується інших міст, які окуповані російськими загарбниками.

Видання The New York Times назвало розграбування українських музеїв найбільшим із часів Другої світової війни.

Найстрашніше, що до розграбування української культурної спадщини доклали руку колаборанти: наприклад, у Маріуполі інформацію про зберігання шедеврів віддала у руки окупантам директор Маріупольського краєзнавчого музею Наталія Капусникова, у Херсоні - завідувачка експозиційного відділу Художнього музею Наталія Кольцова, у Сімферополі - директор краєзнавчого музею Андрій Мальгін та його заступник Олег Шкедя. І це далеко не всі, хто продав історію своєї країни загарбникам за тридцять срібняків.

Додамо, крім матеріальних, є ще й моральні і людські втрати: на війні гинуть працівники культури, які захищають Батьківщину, поза межами фронту - цивільні, ті, хто продовжує працювати на  об'єктах культури, але не захищений від обстрілів.

Джерело матеріала
loader
loader