Пенсійна реформа стартує вже скоро: що готує Мінсоцполітики українцям
Пенсійна реформа стартує вже скоро: що готує Мінсоцполітики українцям

Пенсійна реформа стартує вже скоро: що готує Мінсоцполітики українцям

Міністерство соціальної політики України провело Глобальний цифровий соціальний форум за участю іноземних гостей, де презентувало низку нових ініціатив та оголосило дату старту пенсійної реформи. Експерт з пенсійних питань, журналіст Сергій Коробкін прокоментував основні теми форуму та висловив свою думку щодо ефективності заходу.

За словами Коробкіна, Міністерство соцполітики анонсувало запуск пенсійної реформи, презентувало новий вебпортал соціальних послуг та оголосило про впровадження програми "єПотенціал". "Не можна стверджувати, що міністерство взагалі нічого не робить. Робить і досить багато. Але найкраще, що вони дійсно вміють робити, це рекламувати себе. Навіть якщо жодних справжніх досягнень немає", - зазначив експерт.

Работающие пенсионеры,Пенсионная реформа в Украине,Трудовой стаж,Пенсионные доплаты
Пенсионная реформа в Украине

Коробкін критично оцінив доцільність проведення таких форумів, запитуючи: "Для кого вони взагалі влаштовуються? І скільки грошей на них витрачається? Чи не можна це кулуарно все якось обговорити, зідзвонюватися з колегами, з іноземними партнерами по скайпу, по електронній пошті, якщо ви так рекламуєте цифровізацію".

Основним елементом реформи системи соціального захисту має стати інтеграція всіх державних реєстрів в єдину інформаційну систему соціальної сфери. Уряд представив новий соціальний вебпортал електронних послуг Мінсоцполітики, де можна буде замовити близько 20 соціальних послуг, включаючи догляд за людиною, натуральну допомогу, супровід під час інклюзивного навчання та інші.

Щодо програми "єПотенціал", Коробкін висловився скептично: "Назва потужна, яскрава, життєстверджуюча, як люблять у нас в уряді. Але помацати цей потенціал досить складно. Тому що це щось дуже абстрактне таке".

Найбільш резонансною темою стала дата початку пенсійної реформи - 1 липня 2025 року. Однак Коробкін зауважив: "Навіть якщо якимось дивом накопичувальну систему введуть, і вона ще більш дивним чином запрацює, то це дасть гарний результат лише через 20-30 років. І тільки тоді йтиметься про 60% від зарплати".

Експерт також висловив сумніви щодо фінансування реформи: "Де знайдуть гроші на обидві реформи? На бальну і накопичувальну систему. Для цього потрібно дуже багато грошей. У проекті бюджету про це немає нічого".

На завершення Коробкін підкреслив, що на тлі критичної демографічної та економічної ситуації заяви Міністерства звучать занадто оптимістично: "Вони говорять, що ніхто не залишиться без уваги, що всім буде надана соціальна підтримка всім, хто її потребує. Ну, якщо мова дійсно йде про реальну підтримку, то це звучить фантастично, правда?"

Джерело матеріала
loader
loader