Чи законні повістки поштою: що говорять адвокати
Чи законні повістки поштою: що говорять адвокати

Чи законні повістки поштою: що говорять адвокати

Керівниця адвокатського об'єднання "Vector" Тетяна Книш в інтерв'ю "Українському радіо" розповіла, чи дійсно повістки, надіслані поштою, є законними. Також юристка пояснила, що буде, якщо ігнорувати їх та не з'явитися за викликом до ТЦК.

Чи законні повістки, надіслані поштою

Зміни до законодавства дозволили викликати до ТЦК та СП, надсилаючи повістки поштою. Адвокатка наголошує, що такі повістки є цілком законними, тому ігнорувати їх не можна, адже тоді військовозобов'язаний може понести покарання. Так, може загрожувати штраф від 17 до 25,5 тисячі гривень.

Направлення повісток саме таким шляхом є законним. Обов'язок перевіряти свою поштову скриньку має сам військовозобов'язаний,
– наголосила Книш.

Адвокатка пояснила, що повістку формують через електронний кабінет військовозобов'язаного, потім її підписує начальник ТЦК і протягом 48 годин повістку надсилають саме рекомендованим листом поштою з обов'язковим описом вмісту та повідомленням про факт вручення.

"Якщо особа ігнорує цю повістку – не отримує або відмовляється, або це поштове відправлення повертається до відправника, тобто до центру комплектування, з відміткою про відсутність адресата за відповідною адресою, – у цьому разі вважається, що відбулося належне повідомлення військовозобов'язаної особи про виклик її до центру комплектування", – додала юристка.

Крім того, виправдатися тим, що буцімто військовозобов'язаний був на роботі і не мав змоги отримати листа, не вийде. Книш наголосила, що поштар залишає повідомлення у відділенні пошти, що є лист для особи. Фактично, сам військовозобов'язаний мусить перевіряти поштову скриньку.

До слова, у Херсонській області вжепочали надсилати повістки Укрпоштою. Згодом цю процедуру запровадили й на Прикарпатті.

Джерело матеріала
loader
loader