У ОП прокоментували статтю Financial Times про можливі компроміси з РФ, - ЗМІ
У ОП прокоментували статтю Financial Times про можливі компроміси з РФ, - ЗМІ

У ОП прокоментували статтю Financial Times про можливі компроміси з РФ, - ЗМІ

Українська влада категорично заперечила інформацію, опубліковану у виданні Financial Times, щодо можливого обміну окупованих територій на гарантії безпеки для України.

Джерело РБК-Україна у владі наголосило, що наразі немає жодних офіційних пропозицій щодо вступу України до НАТО чи отримання гарантій безпеки, подібних до статті 5 Статуту Альянсу. "У нас є формула миру, є Саміт миру, є План перемоги. Все інше - просто балачки. Ми точно не торгуємо суверенітетом і територіями", - підкреслило джерело.

Представник Офісу Президента у коментарі 24 каналу назвав публікацію FT "маячнею", зазначивши, що жодних офіційних пропозицій щодо гарантій безпеки в обмін на окуповані території Україна не отримувала. "Вони навіть далекобійність бояться дати. По-друге, ми не торгуємо суверенітетом і територіями", - наголосили в ОП.

Українські посадовці підкреслюють, що позиція країни залишається незмінною: Україна прагне повного відновлення територіальної цілісності та суверенітету в межах міжнародно визнаних кордонів.

У статті Financial Times йшлося про те, що західні дипломати та деякі українські чиновники начебто схиляються до думки про можливість надання Україні значних гарантій безпеки в обмін на тимчасове збереження Росією контролю над окупованими територіями. Видання посилалося на "мовчазну згоду" про те, що ці землі у майбутньому повернуться дипломатичними засобами.

FT також згадувала про обговорення "західнонімецької моделі" для України, яка передбачає можливість вступу до НАТО частини країни, що контролюється урядом. Ця ідея, за даними видання, набирає популярності в певних політичних колах Заходу.

Проте українська влада рішуче відкидає такі припущення. Джерело РБК-Україна у владі підкреслило, що немає "українських чиновників", які "все більше" могли би схилятися до таких варіантів, і що журналісти FT не спілкувалися з тими, хто дійсно ухвалює рішення в Україні.

Джерело матеріала
loader