Українцям пропонують виживати на 3000 гривень: цього цілком достатньо
Українцям пропонують виживати на 3000 гривень: цього цілком достатньо

Українцям пропонують виживати на 3000 гривень: цього цілком достатньо

Проєкт державного бюджету на 2025 рік передбачає замороження соціальних стандартів через обмежені ресурси. Зокрема, підвищення мінімальної заробітної плати на 100 гривень до 8100 гривень вимагало б 5,3 млрд гривень, як сказала голова бюджетного комітету Роксолана Підласа в інтерв'ю.

Підвищення мінімальної зарплати на тисячу гривень коштуватиме бюджету понад 50 млрд грн, заявила Підласа. Вона також вказала на те, що важко встановити реальний рівень прожиткового мінімуму через залежність багатьох виплат від цього показника.

Бюджет. Фото ЦПД

На її думку, варто відмовитися від "прожиткового мінімуму" в бюджетних розрахунках, оскільки це викликає негатив, коли офіційно стверджують, що можна прожити на 3000 грн, хоча реальний мінімум — близько 9000 грн.

Дискусія про військовий збір також важлива: з 1 жовтня з зарплат медиків і вчителів буде вираховуватися додатково 400 грн. Це відчує лише ті, хто отримує «білу» зарплату, в той час як тіньова економіка залишиться поза впливом.

Зарплатня
glavcom.ua

Оцінюючи можливість підвищення ПДВ, МВФ рекомендує Україні звернути увагу на податки, які можуть поповнити бюджет. Що стосується акцизів, то їх потенціал ще не вичерпано, але вже закладені надходження.

Україні потрібно залучити 38,4 млрд доларів, з яких 15,5 млрд вже підтверджено. Японія може надати бюджетну допомогу, але це ще не підтверджено. Існує також пропозиція від Європейської комісії про надання 39 млрд доларів, які будуть надані за умови виконання певних реформ.

Фізична особа-підприємець рахує податки. Фото: вільні джерела

Кінцева версія бюджету ще обговорюється, але зберегти резерви для оборони залишається пріоритетом. Місцеві бюджети, хоча і отримали деякі компенсації, все ще потребують додаткового фінансування, а залишки на рахунках громади зросли.

Крім того, Знай.ua повідомляв, військовий облік жінок: до чого готуватися у жовтні

Джерело матеріала
loader