Тарифи на воду в Україні: на скільки можуть зрости ціни вже скоро
Тарифи на воду в Україні: на скільки можуть зрости ціни вже скоро

Тарифи на воду в Україні: на скільки можуть зрости ціни вже скоро

Тарифи на воду в Україні: на скільки можуть зрости ціни вже скоро

Водоканали знову заговорили про необхідність підняти ціни на послуги. 

Тарифи на водопостачання у великих містах України до нині залишаються незмінними з 2021 року. Торік регулятор - Нацкомісія з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП - намагався їх підвищити, але зустрівся зі спротивом з боку влади і рішення було скасоване. Однак знову з'явились розмови про підвищення цін на воду, пишуть Новини.LIVE

Як можуть зрости тарифи на воду в Україні

Влітку 2023 року Комісія вирішила підвищити тарифи на воду в середньому на 32% залежно від водоканалу. Зміна вартості водопостачання планувалась у два етапи: перший — з 1 липня, другий — з 1 вересня.

Підвищення тарифів пояснювали збільшенням витрат на електроенергію, підвищенням зарплат та подорожчанням реагентів для очищення води.

На таку ініціативу Комісії негативно відреагував президент Володимир Зеленський. Він назвав рішення НКРЕКП "ганебним".

У результаті НКРЕКП скасувала рішення про підвищення тарифів на водопостачання. 

Однак нещодавно з вимогою перегляду тарифів на водопостачання та водовідведення виступили в асоціації "Укрводоканалекологія", посилаючись на критичне становище українських водоканалів. Президент Асоціації та заступник генерального директора "Київводоканалу" зі стратегічної політики Дмитро Новицький зазначив, що наразі галузь перебуває на межі виживання.

За словами заступника генерального директора "Київводоканалу" зараз водоканали зазнають серйозних фінансових труднощів, що відбивається на рівні заробітної плати працівників — у середньому близько 13 тисяч гривень. Це загрожує стабільній роботі підприємств і може спричинити серйозні наслідки для всієї галузі.

"Така ситуація загрожує в принципі ефективному функціонуванню підприємств. І це величезна проблема", — сказав він.

На сьогодні тариф на один кубічний метр очищеної води із водовідведенням у Києві становить 30 гривень. Якби уряд не скасував підвищення тарифів минулого року, ця сума сягнула б40 гривень.

Нагадаємо, що тарифи на водопостачання у великих містах регулюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. При цьому, у невеликих населених пунктах місцева влада має право самостійно встановлювати тарифи, що вже призвело до їх значного збільшення — у деяких містах зростання склало до 40%. 

Тобто вразі зміни політики влади варто очікувати подорожчання тарифів на, як мінімум, 40%. 

 

 

Джерело матеріала
loader