Ізраїль не належить до китайсько-бразильських «Друзів миру» – посол Бродський
Ізраїль не належить до китайсько-бразильських «Друзів миру» – посол Бродський

Ізраїль не належить до китайсько-бразильських «Друзів миру» – посол Бродський

Ізраїль не належить до китайсько-бразильських «Друзів миру» – посол Бродський

Міхаель Бродський запевнив, що Ізраїль підтримає будь-яке вирішення російсько-української війни, прийнятне для України.

Можна сказати, що Ізраїль підтримує «Формулу миру» президента України Володимира Зеленського і однозначно не бере участі у процесі створенні китайсько-бразильської групи «Друзі миру», заявив в інтерв’ю ZN.UA посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський, з яким поговорили Тетяна Силіна та Володимир Кравченко. Водночас він зазначив, що рішення, яким має бути завершення російсько-української війни, повинна прийняти Україна.

«Справді ми взяли участь у конференції у Швейцарії, на яку нас запросив швейцарський уряд. Я не можу сказати, що це була конференція з Формули миру Зеленського. Швидше, це був форум щодо можливості мирного виходу із ситуації, яка склалася в Україні. Ізраїль бере участь в обговоренні «Формули миру», її різних пунктів. Ми проголосували на її підтримку в ООН. Тому можна сказати, що ми підтримуємо «Формулу миру», – зазначив Бродський.

Однак він підкреслив, що ще більшою мірою Ізраїль підтримав мир та закінчення війни в Україні. Посол додав, що у його країні не знають, у якому вигляді це станеться. Він наголосив, що вирішувати, як буде досягнуто миру, має Україна.

«Ми хотіли б, щоб війна закінчилася якнайшвидше. Я гадаю, що це наше спільне бажання. Думаю, поки що передчасно говорити про другий Саміт миру. Ми не знаємо, коли і де він відбудеться, хто братиме в ньому участь. Тому поки що я утримаюсь від коментаря. Коли буде конкретна інформація, тоді ми ухвалимо рішення», – додав Бродський.

Водночас зараз Китай та Бразилія активно створюють паралельний майданчик «Друзі миру», який неприйнятний для України, але цілком влаштовує Москву. У відповідь на питання, яким є ставлення Ізраїлю до цього майданчика, Бродський зазначив, що «Ізраїль не є частиною цього процесу і немає відношення до цього плану».

«Думаю, це не важливо, як Ізраїль до нього ставиться. Більш важливо, як Україна ставиться до цього плану. Ізраїль підтримає будь-яке вирішення конфлікту, яке буде прийнятним для України», – додав посол.

Бродський також розповів, що з 2014 року Ізраїль підтримує територіальну цілісність України. За словами посла, представники його країни планували взяти участь у парламентській зустрічі «Кримської платформи» минулого року, але приїзду делегації завадила трагедія 7 жовтня, коли ХАМАС здійснив жорстокий напад на Ізраїль.

Зазначимо, Китай та Бразилія зі своєю платформою «Друзі миру», яку вони хочуть представити як спільну позицію Глобального Півдня щодо припинення «української кризи», мають всі шанси заручитися підтримкою південних країн. Кожна з країн Глобального півдня має свої мотиви підтримати таку ініціативу. 

Як зауважував Володимир Кравченко, якщо Пекіну вдасться втягнути в групу «Друзів миру» десятки країн, то китайське керівництво отримає серйозний аргумент для просування свого й російського бачення завершення війни. А Україна своєю чергою може забути про просування власного Плану перемоги та проведення другого Саміту миру.

Джерело матеріала
loader
loader