НАЗК вперше виплатило винагороду викривачеві корупції
НАЗК вперше виплатило винагороду викривачеві корупції

НАЗК вперше виплатило винагороду викривачеві корупції

НАЗК вперше виплатило винагороду викривачеві корупції

У 2021 році працівник Міноборони повідомив, що йому запропонували 24 млн грн хабаря.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) вперше виплатило винагороду викривачеві корупції. Згідно з рішенням суду викривачеві виплатили 1,68 млн грн, повідомило НАЗК.

Зазначається, що винагороду було виплачено чинному військовослужбовцю, який у 2020-2021 роках обіймав посаду директора департаменту внутрішнього аудиту Міноборони. 

“У 2021 році він звернувся із заявою до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), в якій повідомив, що йому запропонували отримання неправомірної вигоди у 24 млн грн за дії в інтересах певного ТОВ”, – йдеться у повідомленні. 

За ці гроші аудиторська група під час позапланового внутрішнього аудиту виконання державного контракту мала скласти позитивний звіт. Завдяки цьому компанія мала б отримати понад 400 млн грн за облаштування спецоб’єкта та претендувати на майбутні договори з Міноборони. 

За цією справою 24 березня 2023 року Вищий антикорупційний суд (ВАКС) засудив ексзаступника начальника одного з управлінь Міноборони до позбавлення волі на 4,5 роки. Проте суд відмовив у виплаті винагороди викривачу. Військовий оскаржив зазначене рішення і наприкінці 2023 року Апеляційна палата ВАКС присудила виплату.

“Це – фундаментальна подія для подальшого розвитку інституту викривання в Україні та формування сталої культури викривання. На черзі - наступний кейс”, – розповів голова НАЗК Віктор Павлущик.

За його словами, перша в історії українського інституту викривання виплата стала можливою завдяки зміні порядку використання коштів, передбачених на здійснення антикорупційних стратегій.

Нагадаємо, 2 жовтня 2023 року Вищий антикорупційний суд України вперше ухвалив рішення про виплату значної винагороди викривачу в корупційній справі. Йдеться про 13,3 мільйона гривень. Йдеться про справу від 2020 року, розпочату за фактом спроби передачі рекордного хабаря керівництву Національного антикорупційного бюро України і голові САП Назару Холодницькому – у розмірі п’яти мільйонів доларів. 

Джерело матеріала
loader
loader