ВООЗ схвалила перший експрес-тест на віспу мавп
ВООЗ схвалила перший експрес-тест на віспу мавп

ВООЗ схвалила перший експрес-тест на віспу мавп

Всесвітня організація охорони здоров'я схвалила перший діагностичний тест Alinity m MPXV для виявлення вірусу мавпової віспи. Про це повідомляє сайт організації.

Як зазначено в повідомленні, тест є ПЛР-методом, який дозволяє виявити ДНК вірусу в мазках з уражених ділянок шкіри. Його розробили спеціалісти клінічних лабораторій. Виявляючи вірусну ДНК у зразках пустул чи везикул, лікарі можуть оперативно підтвердити підозру на мавпу віспу.

- Цей перший тест для діагностики віспи, включений до списку для екстреного використання, є важливим кроком у розширенні доступу до тестування в країнах, де спостерігаються спалахи захворювання, - повідомила помічниця генерального директора ВООЗ з доступу до медичних товарів та ліків Юкіко Накатані.

За її словами, цей крок є важливим для збільшення можливостей діагностики у країнах, де мавпа віспа швидко поширюється, і існує гостра потреба у тестуванні. Також ВООЗ веде переговори з іншими виробниками вірусних імунобіологічних препаратів для забезпечення ширших діагностичних можливостей.

  • 16 серпня у Швеції зареєстрували перший випадок зараження вірусом віспи мавп після того, як Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила спалах цієї хвороби надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров'я на глобальному рівні.
  • 17 серпня Європейський центр із профілактики захворювань та контролю за ними підвищив оцінку ризику, пов'язаного з вірусною інфекцією mpox (віспа мавп) у регіонах із зареєстрованими випадками, з "низького" до "помірного".
Джерело матеріала
loader
loader