В Україні запровадили нові правила продажу автомобілів: що потрібно знати водіям
В Україні запровадили нові правила продажу автомобілів: що потрібно знати водіям

В Україні запровадили нові правила продажу автомобілів: що потрібно знати водіям

Кабінет міністрів України ухвалив важливе рішення щодо удосконалення процедури комісійної торгівлі транспортними засобами. Нова постанова, прийнята 1 жовтня, зобов'язує торгові організації вказувати реальну вартість автомобіля під час укладання договору купівлі-продажу.

Про це пише "Хвиля", посилаючись на повідомлення на сайті МВС.

За словами Начальника Головного сервісного центру МВС України Миколи Рудика, ця зміна спрямована на боротьбу із практикою заниження оцінної вартості транспортних засобів. Раніше це призводило до значних втрат надходжень до державного бюджету. Тепер при продажі легкового автомобіля, якщо це другий та наступний продаж у календарному році, необхідно подавати оцінку вартості транспортного засобу або витяг із сайту Мінекономіки про середньоринкову ціну. Для вантажівок потрібна лише оцінка вартості.

Продаж авто
Продаж авто

Нові правила також уточнюють податкові зобов'язання:

  • продаж першого легкового автомобіля протягом року не оподатковується,
  • продаж другого ТЗ оподатковується за ставкою 5%,
  • продаж третього та наступних - 18%,
  • для вантажних автомобілів ставка податку становить 5% при першому продажу та 18% при другому та наступних.

Рудик наголосив, що ця ініціатива дозволить значно збільшити надходження до державного бюджету. Для контролю за дотриманням нових правил відбувається доопрацювання реєстру, а також налагоджується співпраця з Фондом державного майна та Державною податковою службою України.

Важливо зазначити, що у разі зазначення заниженої вартості автомобіля у договорі купівлі-продажу працівники сервісного центру МВС відмовлятимуть у наданні послуги. Матеріали будуть направлені до правоохоронних органів, податкової служби та Фонду держмайна для подальшого розслідування.

Продаж авто в Швейцарії
Продаж авто в Швейцарії

Для забезпечення прозорості процесу, на сайті Головного сервісного центру МВС буде розміщено докладну інформацію про оцінку вартості автомобілів та процедуру її проведення. Оцінка вартості здійснюватиметься Експертною службою МВС та уповноваженими суб'єктами оціночної діяльності.

Директор ДНДЕКЦ МВС – керівник Експертної служби МВС Сергій Кримчук пояснив, що для визначення "ринкової вартості" автомобіля експерти використовують "Бюлетень автотоварознавця", який оновлюється кожні два місяці. Вартість визначається з урахуванням різних факторів, включаючи пробіг, технічний стан та комплектацію автомобіля.

Варто зазначити, що на серпень 2024 року в Україні функціонує близько 3500 суб'єктів, які здійснюють торгівлю транспортними засобами, з яких приблизно 1200 — це торгові організації, які займаються комісійним продажем. Із грудня 2022 року в Україні було заблоковано понад 1000 суб'єктів господарювання за порушення Правил торгівлі.

Раніше також ми розповідали, авто з якими двигунами найчастіше купують українці.

Джерело матеріала
loader