Україна поділилась бойовим досвідом боротьби з дронами на навчаннях НАТО
Україна поділилась бойовим досвідом боротьби з дронами на навчаннях НАТО

Україна поділилась бойовим досвідом боротьби з дронами на навчаннях НАТО

Українська бойова система DELTA успішно дебютувала на навчаннях НАТО у сфері антидронової боротьби, які проходили у вересні у Нідерландах.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство оборони.

На навчаннях випробували понад 60 різноманітних систем та технологій боротьби з безпілотниками.

Україна поділилась бойовим досвідом боротьби з дронами на навчаннях НАТО - Фото 1

Центр інновацій Міністерства оборони України, що розробляє перспективні концепції протидії ворожим БпЛА, продемонстрував бойовий досвід використання DELTA.

За словами заступниці міністра оборони з цифрової трансформації Катерини Черногоренко, «на антидронових навчаннях ми не просто тестуємо технології, а й демонструємо бойовий досвід DELTA, здобутий ціною величезних зусиль».

«Участь у подібних заходах дозволяє нам вдосконалювати тактику і підготовку, а також ділитися знаннями з партнерами. Успішне застосування DELTA на цих навчаннях ще раз доводить, що Україна має значний потенціал у сфері розробки військових технологій», - зазначила Черногоренко.

Україна поділилась бойовим досвідом боротьби з дронами на навчаннях НАТО - Фото 2

Українська бойова система DELTA виступила однією з ключових платформ планування навчань та відображення поточної локації «ворожих» та «своїх» дронів.

Фахівці Центру інновацій Міноборони продемонстрували ідентифікацію дружніх БпЛА за допомогою протоколу UA DRONE ID. Цей спільний проєкт Міністерства оборони, компанії Cossack Labs, ГО «Аеророзвідка» та Міністерства цифрової трансформації забезпечує захищений обмін даними між безпілотниками та бойовими системами, зокрема DELTA.

Протягом навчань розвідувальний дрон VECTOR виробництва німецької компанії Quantum-Systems щодня здійснював по шість польотів, успішно інтегруючись через UA DRONE ID.

Також українські військові: інтегрували DELTA з системами партнерів, що дало змогу отримувати інформацію про повітряну та наземну обстановку і виявлені цілі в повітрі; транслювали рух дронів у режимі реального часу, надаючи всім учасникам навчань ситуаційну обізнаність; застосовували модуль Mission Control для планування місій пілотів БпЛА під час відпрацювання сценаріїв антидронової боротьби.

НАТО врахувало пропозиції Центру інновацій Міноборони, включивши до програми навчань використання FPV-дронів, сценарії з дружніми безпілотниками та масованими атаками дронів.

Учасники відзначили можливості системи DELTA у протидії дронам та наголосили на важливості військового досвіду України для зміцнення колективної безпеки партнерів.

Представники НАТО планують надалі співпрацювати з командою Центру інновацій Міністерства оборони та запрошують їх приєднатися до своїх заходів у майбутньому.

Участь української делегації у навчаннях відбулася в межах Дорожньої карти інноваційної співпраці НАТО – Україна.

Як повідомляв Укрінформ, Україна вперше долучилась до навчань НАТО з протидії безпілотникам.

Фото: Міноборони

Теги за темою
Україна НАТО Міноборони
Джерело матеріала
loader
loader