У МКС розсекретили шість виданих у контексті ситуації в Лівії ордерів на арешт
У МКС розсекретили шість виданих у контексті ситуації в Лівії ордерів на арешт

У МКС розсекретили шість виданих у контексті ситуації в Лівії ордерів на арешт

Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду (МКС) розкрила шість ордерів на арешт у контексті розслідування ситуації в Лівії.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на МКС.

“4 жовтня 2024 року, Палата попереднього провадження МКС задовольнила запит прокурора розкрити шість ордерів на арешт, виданих у зв’язку з ситуацією в Лівії”, - йдеться у повідомленні.

Ордери на арешт стосуються воєнних злочинів, імовірно скоєних у Тархуні, включаючи вбивства, посягання на особисту гідність, жорстоке поводження, тортури, сексуальне насильство та зґвалтування.

Лідера озброєного угруповання "Аль-Каніят" Мухаммеда аль-Кані, який входить до числа розшукуваних МКС осіб, неодноразово звинувачували у масових розправах над місцевими жителями. У Тархуні було знайдено кілька братських могил та ексгумовано сотні тіл.

Самі ордери було видано у квітні та липні 2023 року, проте на користь слідства вони не розсекречувалися. Зараз прокурор вирішив, що оприлюднення може сприяти швидшому арешту підозрюваних.

Ситуація в Лівії була передана для вивчення до МКС відповідно до резолюції 1970 року Ради Безпеки ООН від 26 лютого 2011 року. Рішення про початок розслідування ситуації в Лівії було ухвалено інстанцією 3 березня 2011 року.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі у березні 2023 року оголосив, що було видано ордер на арешт Путіна за підозрою у депортації дітей і незаконному переміщенні українців у Росію.

2 вересня Путін прилетів до Монголії з офіційним візитом. Це був єдиний його візит у країну, яка ратифікувала Римський статут і повинна заарештувати російського лідера за ордером МКС.

Джерело матеріала
loader