У Швейцарії пояснили зацікавленість у китайсько-бразильському плані щодо України
У Швейцарії пояснили зацікавленість у китайсько-бразильському плані щодо України

У Швейцарії пояснили зацікавленість у китайсько-бразильському плані щодо України

Позиція Швейцарії щодо миру в Україні не змінилася — будь-яка ініціатива має поважати міжнародне право і Статут ООН, зокрема, територіальну цілісність і суверенітет України. Про це заявив посол Швейцарії в Україні Фелікс Бауманн в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" на запитання щодо ролі Швейцарії у "мирній ініціативі" Китаю і Бразилії.

- Я думаю, що тут виникло певне непорозуміння. Перш за все, Швейцарія не приєдналася й не підписала жодних комюніке після зустрічі, яку провели Китай і Бразилія минулого тижня на полях Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку. По-друге, ми були на зустрічі, але як спостерігачі. І третій важливий пункт: Швейцарія не змінила своєї позиції, — наголосив Бауманн.

Водночас дипломат додав, що, на думку Швейцарії, варто розглядати всі мирні плани, які поважають згадані основоположні принципи. 

- І саме це ми бачили в підсумковому комюніке Першого глобального саміту миру в Україні, що відбувся у Швейцарії в червні. Цей саміт був побудований на попередніх дискусіях на основі української Формули миру й інших мирних пропозицій, які відповідають міжнародному праву та Статуту ООН. Саме відповідно до цієї позиції Міністерство закордонних справ Швейцарії вирішило брати участь як спостерігач у зустрічі, ініційованій китайською та бразильською сторонами, — сказав посол.

Крім того, на його думку, це рішення було ухвалено тому, що Швейцарія вважає "важливим говорити про мир, коли триває війна, що спричиняє величезні страждання і жертви". 

- Але позиція Швейцарії не змінилася. І нічого не повинно вирішуватися про Україну без України, — резюмував дипломат.

  • 27 вересня видання Blick написало, що Міністерство закордонних справ Швейцарії вважає “китайсько-бразильську мирну ініціативу слушною альтернативою войовничим заявам України та РФ”. 28 вересня Міністерстві закордонних справ України заявило, що Формула миру президента Володимира Зеленського є "єдиним шляхом до всеосяжного, справедливого й сталого миру".
  • «Китайсько-бразильський консенсус” з шести пунктів був уперше презентований 23 травня. 12 вересня президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю бразильському виданню Metrópoles назвав китайсько-бразильську ініціативу "деструктивною", оскільки це політична заява, яка не обговорювалася з Україною. Бразилія не підписала підсумкове комюніке Глобального саміту миру, що проходив 15-16 червня у Швейцарії. Китай у заході участь не брав через відсутність Росії.
Теги за темою
Китай Швейцарія Бразилія
Джерело матеріала
loader