NASA використовуватиме гриби для «вирощування будинків» на Марсі та Місяці
NASA використовуватиме гриби для «вирощування будинків» на Марсі та Місяці

NASA використовуватиме гриби для «вирощування будинків» на Марсі та Місяці

Уявіть собі: астронавти висаджуються на Марсі чи Місяці, вирощують власні будинки, використовуючи цеглу з міцелію грибів. Прямо з науково-фантастичного роману, чи не так? Не зовсім так. Цю концепцію зараз досліджує NASA, і вона може виявитися не такою вже й надуманою, як здається на перший погляд.

Кордон грибів НАСА

Керує цим унікальним дослідженням Лінн Ротшильд, старший науковий співробітник Дослідницького центру Еймса НАСА, який знаходиться в самому серці Каліфорнійської Кремнієвої долини. Ротшильд та її команда розширюють рамки будівництва космічного середовища існування завдяки своєму проекту, який любовно назвали «Мікотектура поза планетою».

Проект нещодавно отримав фінансову підтримку через програму NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC).

Як каже Уолт Енгелунд, помічник адміністратора програм Управління місії космічних технологій NASA, «ми прагнемо розвивати технології для транспортування наших астронавтів, розміщення наших дослідників і сприяння цінним дослідженням». Ця прихильність відображена в нагороді NIAC за фазу III у розмірі 2 мільйонів доларів, яку отримала команда Ротшильда, яка підтримуватиме їхні дослідження протягом наступних кількох років.

Вирощування, а не будівництво місячних будинків

Вас цікавить, як працює ця концепція? Це насправді досить просто. Замість того, щоб тягнути з Землі величезні будівельні матеріали, астронавти привезуть із собою легкі конструкції, просочені сплячими грибами. Досягнувши кінцевого пункту призначення, достатньо дотику води, щоб пробудити гриби та стимулювати їх ріст, утворюючи міцне середовище існування навколо каркаса.

Цей геніальний метод міг би заощадити масу ресурсів і полегшити навантаження на космічні місії.

Міцелій, ниткоподібні структури, які утворюють основну масу грибів, тут є MVP. Вони можуть виростати в міцні складні форми, які ідеально підходять для створення середовищ існування. Їх також можна безпечно утримувати, щоб уникнути будь-якого забруднення чужорідного середовища.

Гриби збережуть Місяць «зеленим»

Адміністратор NASA Білл Нельсон резюмує: «Оскільки NASA готується досліджувати космос далі, ніж будь-коли раніше, для цього знадобляться нові науки та технології, яких ще не існує».

Проект Mycotecture Off Planet увібрав цей далекоглядний підхід. Як вам жити екологічно поза Землею? Розвивайте свої місця проживання!

Але мова йде не лише про будівництво будинків; мова йде про розробку багатоцільових матеріалів, які можуть виконувати різні функції в космосі. Наприклад, міцелій можна використовувати для фільтрації води і навіть для вилучення мінералів зі стічних вод, життєво важливих для підтримки життя астронавтів.

Що буде далі?

Отже, де ми зараз? Команда вже зробила величезні стрибки. Завдяки попередньому фінансуванню NIAC вони продемонстрували здійсненність концепції, створивши біокомпозити на основі грибів, випробовуючи прототипи та навіть розглядаючи вдосконалення, такі як захист від радіації. Відданість NASA інноваційному мисленню проявляється в цьому проекті.

«Команда NASA з космічних технологій і програма NIAC розкривають далекоглядні ідеї — ідеї, які роблять неможливе можливим», — говорить Білл Нельсон.

Завдяки нещодавно забезпеченому фінансуванню Ротшильд та її команда можуть зосередитися на покращенні властивостей матеріалів своїх грибкових середовищ і перейти до випробувань на низькій навколоземній орбіті, що є життєво важливим кроком перед потенційним застосуванням у місіях на Місяць або Марс.

Джон Нельсон, виконавчий директор програми NIAC, підкреслює цінність цих проектів: «Mycotecture Off Planet є прикладом того, як передові концепції можуть змінити те, як ми уявляємо майбутні дослідницькі місії». Поки NASA готується до «Артеміди», прагнучи до Місяця та далі до Марса, подібні проекти можуть зіграти важливу роль.

Грибні будинки не лише для космонавтів

Чому вам потрібно піклуватися про вирощування грибів у космосі? Окрім фактора «вау», це дослідження може вплинути на нас прямо тут, на Землі. Оскільки наші погляди спрямовані на стійкі будівельні матеріали, технологія, що розробляється для космосу, може запустити екологічно чисті практики вдома.

Крім того, успіх таких проектів підживлює натхнення та розпалює науковий інтерес у наступних поколінь. Йдеться про розширення меж, переосмислення можливостей і пошук рішень, які принесуть користь усім. Чи може будівництво на основі міцелію бути нашим майбутнім у космосі та на Землі? Зараз інтригуючі часи для дослідження космосу, і те, що колись здавалося обурливим, тепер доступне.

Гриби та майбутнє вирощування будинків

Підводячи підсумок, можна сказати, що інвестиції НАСА в це безпрецедентне дослідження використання грибів і міцелію для будівництва цегли для космічних будинків підкреслюють відданість агентства розробці технологій, які могли б зробити реальністю довгострокове життя в космосі.

«Вирощуючи коробку», такі вчені, як Лінн Ротшильд, перетворюють далекоглядні ідеї на реальні рішення.

Тому наступного разу, коли ви помітите гриб, що з’являється у вашому дворі, подумайте про його далекого родича, який, можливо, допомагає людям жити на Місяці чи Марсі. Поєднання біології та технологій відкриває двері, про які ми ніколи не думали, і ця подорож тільки починається.

Джерело матеріала
loader
loader