Нафтовий ринок у напрузі: ціни різко зросли через загрозу атаки Ізраїлю на іранські НПЗ
Нафтовий ринок у напрузі: ціни різко зросли через загрозу атаки Ізраїлю на іранські НПЗ

Нафтовий ринок у напрузі: ціни різко зросли через загрозу атаки Ізраїлю на іранські НПЗ

Ціни на нафту стрімко зросли, оскільки ринок готується до можливості того, що відплата Ізраїлю Ірану за нещодавній ракетний обстріл включатиме удари по нафтовій промисловості країни.

West Texas Intermediate (WTI) підскочила приблизно на 5%, перевищивши 73 долари за барель, після того як президента Джо Байдена запитали, чи підтримає він удари Ізраїлю по нафтових об'єктах Ірану, пише Bloomberg. "Ми обговорюємо це", - відповів Байден.

І WTI, і глобальний еталон Brent досягли найвищих внутрішньоденних цін приблизно за місяць після цього обміну. Нафтовий ринок був зосереджений на останній кризі на Близькому Сході, яка настала після року турбулентності, коли Ізраїль протистояв Ірану та його проксі в Газі, Лівані, Ємені та інших місцях. Регіон забезпечує близько третини світового постачання, і трейдери стурбовані тим, що остання ескалація може вплинути на потоки, якщо будуть атаковані енергетичні об'єкти або заблоковані шляхи постачання.

"Той факт, що енергетична інфраструктура тепер розглядається як потенційна мішень, не є повною несподіванкою для ринку, але почути коментарі Байдена про це наближає можливість до реальності", - сказала Ребекка Бабін, старший енергетичний трейдер CIBC Private Wealth. "Існував певний скептицизм щодо того, чи Ізраїль дійсно націлиться на нафтові об'єкти, значною мірою через вплив адміністрації Байдена, яка прагне утримати стабільні ціни на нафту напередодні майбутніх виборів".

Великий удар Ізраїлю по експортним потужностям Ірану міг би вивести з ринку 1,5 мільйона барелів щоденного постачання, заявили аналітики Citigroup Inc. Якби Ізраїль вдарив по інфраструктурі, такій як переробні активи, могло б бути втрачено від 300 000 до 450 000 барелів виробництва, сказали аналітики.

Інвестори в нафту також готуються до більш волатильних рухів у найближчі дні, оскільки трейдери, керовані алгоритмами, які стали домінувати в щоденній ринковій активності, реагують на події на Близькому Сході. Хоча значна частина недавнього зростання цін на нафту була пов'язана з тим, що спекулянти згортали свої рекордні ведмежі позиції, деякі тепер нарешті роблять бичачі ставки, сказали трейдери.

Останні стрибки цін спричинили зростання показника імпліцитної волатильності Brent до найвищого рівня майже за рік.

Окрім кризи, є ознаки достатньої пропозиції. ОПЕК+ планує відновити частину своїх зупинених потужностей, збільшення має розпочатися в грудні після двомісячної затримки. Лівія відновила видобуток нафти, повернувши сотні тисяч барелів на день, після того як політична криза в країні послабилася.

Тим часом у США офіційні дані показали, що запаси сирої нафти несподівано зросли на 3,89 мільйона барелів минулого тижня, що є найбільшим збільшенням приблизно за п'ять місяців.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader