Ліві хочуть оголосити вотум недовіри прем’єру Франції, але шансів мало
Ліві хочуть оголосити вотум недовіри прем’єру Франції, але шансів мало

Ліві хочуть оголосити вотум недовіри прем’єру Франції, але шансів мало

Ліві депутати в Національній асамблеї Франції у п’ятницю, 4 жовтня, подали перший вотум недовіри новому прем’єр-міністру Мішелю Барньє, хоча він має мало шансів на успіх через відсутність достатньої підтримки.

Про це повідомляє "Європейська правда".

В опублікованому Соціалістичною партією Франції поданні стверджується, що існування уряду Барньє "є запереченням результатів останніх парламентських виборів", де об’єднаний лівий блок "Новий народний фронт" здобув більшість голосів – хоч і недостатню для одноосібної коаліції.

Ліві наполягають, що президент Франції Емманюель Макрон мав призначити главою уряду висунуту ними кандидатку Люсі Касте, коаліція якої "отримала найбільшу кількість місць в Національній асамблеї".

Також у поданні критикують політичну програму нового французького уряду, зокрема відмову повернутись до питання скасування пенсійної реформи 2023 року, а також "найсуворіші за останні двадцять п'ять років" бюджетні заходи.

"Проголосувати за вотум недовіри означає засудити неповагу до республіканських традицій під час призначенні Мішеля Барньє на посаду прем'єр-міністра", – вважають автори подання.

За інформацією AFP, під поданням про вотум недовіри підписались 192 ліві депутати Франції, а у вівторок, 8 жовтня, його представить у парламенті лідер Соціалістичної партії Олів’є Фор.

Хоча ініціювання вотуму недовіри було очікуваним, він має мало шансів на успіх, бо інші політичні сили його не підтримують, а в лівого блоку голосів не вистачає.

Уряд на чолі з Барньє остаточно сформували наприкінці вересня – через два місяці після дострокових виборів, які не принесли вирішальної переваги жодній політичній силі.

Читайте детальніше, що обіцяє змінити новий уряд Франції і чого від нього чекати Україні.

Джерело матеріала
loader
loader