Як Росія попри санкції отримує західні чипи
Як Росія попри санкції отримує західні чипи

Як Росія попри санкції отримує західні чипи

Як Росія попри санкції отримує чипи

У розслідування Bloomberg зазначається, що до Росії потрапляють товари через китайські та гонконзькі компанії, які дозволяють обходити санкції. Проблемою для Москви залишається те, що такі транзакції набагато дорожчі.

Дані української розвідки та Київської школи економіки свідчать про те, що у російських ракетах та безпілотниках використовуються чипи американських та європейських виробників.

Зверніть увагу! Найбільше компонентів, які виявлено, від американських компаній Analog Devices – 21% з 3 871 знайдених у залишках боєприпасів. Також, від компанії Texas Instruments – 14%. Відповідно до даних митниці, Росія придбала лише чипів Analog у 2022 році на суму 326 мільйонів доларів. І це попри наявні обмеження.

  • Відомо, що десь дві третини закуплених чипів Analog складають інтегральні схеми. Вони входять, до речі, до списку пріоритетних компонентів Міністерства торгівлі США через їхнє використання у військових системах.
  • Крім того, Росія закуповує деталі подвійного призначення, а саме контролери стандартного інтерфейсу RS-232, які виявлені у ракеті "Іскандер".
  • Станом на серпень 2024 року через офіційних дистриб'юторів можна було придбати близько 86 тисяч таких деталей.
  • Водночас у неавторизованих продавців їх кількість перевищувала 4 мільйони, за даними Метью Хабера, виконавчого директора нью-йоркської компанії Cofactr.

Варто додати, що частина чипів Analog, закуплених Росією, була виготовлена на заводах Китаю. Близько 60% компонентів у 2022 році поставила Росії фірма Sunny Technology. Однак ані реального офісу, ані інформації в корпоративних реєстрах щодо компанії немає.

Зверніть увагу! Головними постачальниками санкційної продукції до Росії є такі компанії, як Intel, Huawei, Analog Devices, AMD та Texas Instruments. Також, це китайські Lenovo, Hikvision та Inspur. І це з врахуванням того, що жодного чипа китайського виробництва в уламках російських боєприпасів, використаних в Україні, не виявлено.

Джерело матеріала
loader