Землю накриє хмара плазми від екстремального спалаху на Сонці
Землю накриє хмара плазми від екстремального спалаху на Сонці

Землю накриє хмара плазми від екстремального спалаху на Сонці

Найближчої п’ятниці на Землі навіть до південних широт можна буде спостерігати великі полярні сяйва. Землю накриє хмара сонячної плазми, викинуту у бік нашої планети пізно вночі 2 жовтня. Викид супроводжувався одним із найпотужніших спалахів у поточному циклі активності Сонця — з індексом X7.1. Більш потужний спалах стався 14 травня, але він не супроводжувався викидом плазми. Нова подія обіцяє призвести до барвистого небесного шоу.

Поточний 11-річний цикл активності Сонця – 25-й за рахунком – обіцяє здивувати багатьма екстраординарними подіями на зірці. Недарма до Сонця спрямований флот із кількох сонячних обсерваторій. Наш світ ще ніколи так уважно не вдивлявся у свою зірку, як у новому циклі поблизу піку її активності. Щобільше, пік може розпочатися вже найближчими місяцями, тоді як раніше він прогнозувався на першу половину 2025 року. Низка раніше опублікованих цього року наукових праць відверто турбують. Науковці побоюються, що Сонце нас зможе неприємно здивувати.

Пік спалаху рекордної інтенсивності X7.1 припав на 2 жовтня о 01:20 за київським часом. Це спалах екстремального класу за 10-бальною шкалою, хоча клас X не має обмеження згори. 23 липня 2024 року на Сонці стався абсолютно потужний спалах рівня X14, але він був на звороті Сонця і пішов у бік від Землі. Тому «принади» тієї події залишилися недоступними земному спостерігачеві. Тепер же спалах у рентгенівському діапазоні накрив звернений до зірки бік планети і на короткий час навіть вивела з ладу короткохвильовий зв’язок у частині західної півкулі, Тихого океану, Австралії та Азіатсько-Тихоокеанського регіону.

Але основне шоу очікується у п’ятницю, 4 жовтня, коли Землі досягне корональний викид сонячної маси. Крім яскравих полярних сяйв залишається можливість збоїв електророзподільних систем. Оскільки це вже не перший подібний випадок, енергетики в принципі готові до зустрічі з такими явищами. Інша річ, що ми ще не стикалися з по-справжньому потужними спалахами на Сонці, а вони, як з’ясували вчені, досить часто явище в історії Землі.

Джерело матеріала
loader