Волинська трагедія: Польща позитивно сприйняла плани УІНП щодо пошукових робіт
Волинська трагедія: Польща позитивно сприйняла плани УІНП щодо пошукових робіт

Волинська трагедія: Польща позитивно сприйняла плани УІНП щодо пошукових робіт

Офіційна Варшава позитивно зреагувала на заяву Українського інституту національної памʼяті, який у відповідь на звернення польських громадян планує у 2025 році пошукові роботи щодо жертв Волинської трагедії.

Про це заявили у МЗС Польщі та в Польському інституту національної памʼяті (IPN), передає Укрінформ.

«Це хороша інформація та крок у правильному напрямку»,- зазначив у коментарі PAP речник МЗС Польщі Павел Вронський.

Він нагадав, що польська сторона і глава МЗС Радослав Сікорський неодноразово наголошували у переговорах з українськими партнерами, що Варшава очікує «не планів, а рішень».

«Тому ми сподіваємося, що таке рішення дійсно буде прийнято», - сказав Вронський.

Речник пояснив, що міністр Сікорський розглядає це питання «не як політичну суперечку, а закликає українську сторону зробити жест, який має цивілізаційний характер і є християнським жестом пам’яті щодо жертв жахливих подій на Волині».

Своєю чергою в IPN повідомили, що досі очікують позитивного розгляду українською владою його звернень щодо початку пошуково-ексгумаційних робіт жертв Волинської трагедії. За його інформацією, рішення УІНП про плани проведення наступного року пошуків у Рівненській області не поширюється на подані раніше заявки Польського Інституту національної пам’яті.

Як повідомив УІНП, у цьому році він почав отримувати звернення від польських громадян щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків їхніх рідних. Зокрема, було отримано запит щодо проведення таких робіт на території Рівненської області. За результатами розгляду звернення, яке надійшло у вересні 2024 року, Український інститут національної памʼяті має намір включити пошукові роботи на території Рівненської області до плану заходів на 2025 рік.

Тема Волинської трагедії є однією з найсуперечливіших в українсько-польських відносинах. Польща наполягає, що виключну відповідальність за злочини, скоєні в 1943-1945 роках на Волині, несе українська сторона. Натомість Україна наголошує, що відповідальність несуть обидві сторони, тож вибачення має бути взаємним.

Тему Волинської трагедії активно використовує російська пропаганда, аби посварити український і польський народи.

Фото: PAP/Leszek Szymański

Теги за темою
Польша
Джерело матеріала
loader