В Україні через російську агресію пошкоджені 1 169 об’єктів культурної спадщини
В Україні через російську агресію пошкоджені 1 169 об’єктів культурної спадщини

В Україні через російську агресію пошкоджені 1 169 об’єктів культурної спадщини

В Україні внаслідок повномасштабної російської агресії зазнали пошкоджень 1169 пам’яток культурної спадщини, з них у вересні - 22.

Як передає Укрінформ, про це повідомили у Міністерстві культури та стратегічних комунікацій.

"За інформацією, поданою обласними та Київською міською військовими адміністраціями, за вересень загальна чисельність постраждалих пам’яток культурної спадщини регіонів зросла на 22 одиниці і наразі становить 1169 об’єктів. З них національного значення — 117, місцевого — 983, щойно виявлених — 69", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що повторні влучання у пошкоджені раніше пам’ятки культурної спадщини зафіксовані у Херсонській та Сумській областях. Нові — в Донецькій, Дніпропетровській, Харківській, Херсонській, Сумській та Львівській областях.

Загалом пошкоджень зазнали пам’ятки культури у 18 областях та Києві, зокрема: у Харківській області — 315, Херсонській — 154, Донецькій — 161, Одеській — 116, Чернігівській — 65, Київській області та м. Києві — 81, Запорізькій — 49, Миколаївській — 41, Дніпропетровській — 41, Львівській — 60, Луганській — 31, Сумській — 29, Хмельницькій — 10, Полтавській — 6, Вінницькій — 4, Житомирській — 4, Кіровоградській — 1, Черкаській — 1.

У міністерстві додали, що на кінець вересня 2024 року майже вся територія Луганської та значні частини територій Запорізької, Донецької та Херсонської областей досі перебувають у тимчасовій окупації. Це унеможливлює обрахунок точної кількості пошкоджених пам’яток культурної спадщини, що постраждали в ході бойових дій та окупації.

Як повідомлялося, Сполучені Штати під час зустрічі міністрів культури країн G7 оголосили про виділення мільйона доларів Міжнародному центру з вивчення питань збереження та реставрації культурних цінностей (ICCROM) для захисту культурної спадщини України.

Джерело матеріала
loader