У ВРУ пропонують позбавитись російської мови в освітніх закладах
У ВРУ пропонують позбавитись російської мови в освітніх закладах

У ВРУ пропонують позбавитись російської мови в освітніх закладах

У ВРУ пропонують позбавитись російської мови в освітніх закладах

Зокрема, законопроєкт стосується створення українськомовного освітнього середовища.

У Верховній Раді зареєстрували закон, який фактично має заборонити російську мову в українських закладах освіти. Документ №12086 внесли до парламенту 1 жовтня і зараз він перебуває на розгляді в комітеті.

Законопроєкт пропонує зобов’язати освітні заклади створити для здобувачів освіти українськомовне середовище. При цьому здобувачі освіти мають на території шкіл, ВНЗ тощо спілкуватися з педагогами, батьками й іншими співробітниками закладу виключно державною мовою як під час освітнього процесу, так і поза ним.

Не вважатиметься порушенням цього обов’язку:

  • навчання, поряд із державною мовою, мовами національних меншин, які є офіційними мовами Європейського Союзу чи корінного народу;
  • забезпечення державою вивчення та застосування в освітньому процесі англійської мови; 
  • сприяння вивченню інших мов міжнародного спілкування у закладах освіти;
  • викладання у закладах освіти однієї або декількох дисциплін двома чи більшою кількістю мов (державною мовою, англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського Союзу);
  • право вільного вибору мови освітнього процесу приватними закладами освіти.

Винятком в останньому пункті є державні мови країн, що визнані Верховною Радою України агресором або окупантом. РФ також визнана країною-агресоркою. Відповідно, якщо цей законопроєкт ухвалять, то російською мовою не можна буде викладати навіть у приватних закладах освіти.

Ініціаторами законопроєкту стали народні депутати з фракцій «Голос», «Слуга народу», «Європейська солідарність», «Батьківщина» груп, «Довіра», «За майбутнє», а також позафракційні парламентарі.

Раніше голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак повідомляв, що 74% учнів та учениць закладів загальної середньої освіти вважають рідною українську мову. За його словами, це менше ніж торік – 91% та позаминулого навчального року, коли почались відповідні дослідження – 82%. 

Джерело матеріала
loader