У Гаазі завершилося представлення позиції України у справі про порушення Морської конвенції
У Гаазі завершилося представлення позиції України у справі про порушення Морської конвенції

У Гаазі завершилося представлення позиції України у справі про порушення Морської конвенції

У Гаазі 3 жовтня завершилося представлення позиції України в Арбітражному трибуналі у справі щодо прав прибережної держави в Чорному й Азовському морях та у Керченській протоці.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

"У ці складні часи можна легко зневіритись у міжнародному праві. Україна – країна у стані війни. Війни, яку ми ведемо, щоб зберегти нашу незалежність. Війни, якої ми не просили. Проте, навіть у непростий час, Україна не відкидає право. Україна залишається відданою принципу мирному врегулюванню спорів. Навіть тоді, коли ми воюємо за свою країну на полі бою”, - сказала у заключному виступі заступник агента України Оксана Золотарьова на усних слуханнях в Арбітражному трибуналі у справі щодо прав прибережної держави в Чорному і Азовському морях та Керченській протоці ("Україна проти РФ").

За її словами, ця справа стосується минулих порушень Росією Конвенції ООН з морського права (ЮНКЛОС).

“Вона включає побудову Росієюнезаконного мосту через Керченську протоку, переслідування суден, що прямують до українських портів, нехтування зобов’язаннями щодо охорони підводного навколишнього середовища та неповагу до підводної культурної спадщини. Втім, ця справа також стосується майбутнього України”, - сказала Золотарьова.

Вона також підкреслила, що сьогодні над містами Херсон і Запоріжжя майорить український прапор. У недалекому майбутньому настане день, коли над Маріуполем і Бердянськом знову піднімуть український прапор. Коли промисловість на сході України знову буде завантажувати судна в Бердянську та Маріуполі сталлю з “Азовсталі” та іншими товарами з України.

“Ці порти на Азовському морі знову відіграватимуть важливу роль у нашій економіці, і знову використовуватимуться для постачання зерна по всьому світу, особливо до країн Глобального Півдня. Це ще одна причина, чому ми виступаємо перед вами. Мета цієї справи не лише у отриманні відшкодування за минулі порушення Росією ЮНКЛОС, але й у забезпеченні майбутнього для України. Майбутнього, в якому ми продовжуватимемо відправляти вантажні судна, рибальський флот, державні та військові кораблі міжнародними водами Азовського моря та Керченської протоки до Чорного моря і до вод Світового океану”, - сказала вона.

Золотарьова наголосила, що “Росія хоче вкрасти це майбутнє. Але ЮНКЛОС стоїть на його сторожі. ЮНКЛОС вимагає поважати статус міжнародних вод. Вимагає не перешкоджати проходу через Керченську протоку. Вимагає, щоб судна під будь-яким прапором вільно пересувались Азовським морем, без зупинок і переслідувань з боку Росії. Вимагає, щоб морське навколишнє середовище – азовські анчоуси, дельфіни та чутлива екосистема Чорноморського басейну – залишались захищеними. Щоб підводна культурна спадщина на дні моря, що належить всьому людству, залишалась збереженою”.

У своєму виступі Золотарьова нагадала, що “саме Росія ввела війська до Криму та окупувала українську територію. Саме Росія відрізала Кримський півострів від материкової України і таким чином розірвала сотні тисяч родинних зв’язків, позбавила жителів Криму майбутнього та створила з Криму територію розпачу та зневіри. Іронічно, і навіть цинічно чути, як Росія у своїх виступах перед цим поважним Трибуналом стверджує, що в стражданнях українців у Криму винен хтось інший, а не сама Росія. Росія говорить, що приводом для побудови так званого “Керченського мосту” була так звана “блокада”. Але справжньою блокадою є та, що не розглядається цим Трибуналом – блокада Росією українських портів у 2022 році, яка спричинила глобальну продовольчу кризу”, - сказала вона.

Як повідомляв Укрінформ, 23 вересня у Гаазі розпочалися слухання по суті за позовом України проти РФ про порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року. Слухання триватимуть по 5 жовтня.

Теги за темою
Суд Чорне море
Джерело матеріала
loader