Politico: Саудівська Аравія може підірвати воєнну економіку Путіна
Politico: Саудівська Аравія може підірвати воєнну економіку Путіна

Politico: Саудівська Аравія може підірвати воєнну економіку Путіна

Економіка воєнного часу Росії може зазнати серйозних труднощів, якщо Саудівська Аравія реалізує плани щодо збільшення видобутку нафти для захисту своєї позиції як світового нафтового лідера.

Про це повідомляє видання Politico.

За даними видання, Ер-Ріяд все більше розчаровується неспроможністю інших нафтовидобувних країн координувати скорочення поставок для підвищення цін на нафту до приблизно 100 доларів за барель порівняно з нинішніми 70 доларами. Трейдери стверджують, що Саудівська Аравія готова продемонструвати свою силу, збільшивши експорт нафти для захоплення частки ринку та прибутків, навіть якщо це призведе до падіння цін.

Така стратегія може обвалити ціни на нафту і стати поганою новиною для президента Росії Володимира Путіна. Нафта і газ були найбільшим джерелом доходів російського бюджету протягом останнього десятиліття, складаючи до половини надходжень.

Михайло Крутіхін, російський енергетичний аналітик, який працює в Норвегії, заявив, що можливі дії Саудівської Аравії становлять "величезний ризик" для державного бюджету Москви через його надмірну залежність від нафтових доходів.

Олександра Прокопенко, економіст і співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир, погоджується з високими ставками для Кремля. За її словами, при нинішніх обмінних курсах падіння цін на нафту на 20 доларів призведе до зниження доходів на 1,8 трильйона рублів (20 мільярдів доларів), що еквівалентно приблизно 1% ВВП Росії.

Експерти нафтового ринку не сумніваються, що Саудівська Аравія має величезні виробничі та експортні потужності для зміни тактики і боротьби за домінування на ринку за рахунок обсягів, а не високих цін.

Росія, поряд з такими країнами, як Казахстан та Ірак, звинувачується у постачанні більшої кількості нафти, ніж було узгоджено з картелем ОПЕК+. Москва постійно перевищує свою добровільну квоту, яка наразі становить 8,98 мільйона барелів на день, незважаючи на неодноразові обіцянки привести видобуток у відповідність до цільового показника.

Прибутки Росії від викопного палива зросли на 41% лише за першу половину цього року, незважаючи на західні санкції, введені через війну в Україні. Володимир Путін пообіцяв продовжувати видобуток викопного палива для підтримки економіки своєї країни.

Експерти зазначають, що навіть якщо Саудівська Аравія зробить свій хід, Кремль, який потребує коштів, навряд чи відступить у війні проти України, незважаючи на те, що національний бюджет розраховано на очікування продажу нафти за ціною близько 70 доларів за барель.

Джерело матеріала
loader
loader