Чому не можна відкривати вікна 3 жовтня і навіщо сьогодні їсти часник: прикмети та заборони на Діонісія
Чому не можна відкривати вікна 3 жовтня і навіщо сьогодні їсти часник: прикмети та заборони на Діонісія

Чому не можна відкривати вікна 3 жовтня і навіщо сьогодні їсти часник: прикмети та заборони на Діонісія

Цього дня православна церква згадує апостола від сімдесяти Діонісія Ареопагіта, єпископа Афінського.

Інші назви свята: "День Діонісія", "Позимовий Денис - хвацького ока бережись", "Осінні лихоманки".

Цього дня прийнято наводити вдома лад, перебирати та підраховувати все добро. А це можна зробити не щодня без поганих наслідків. Хлам слід викинути, щось віддати нужденним, щось просто спалити чи віддати у переробку. Але вважається, що багаття може очистити речі від зла та хвороб. У вогонь кидали всі навіть те, що не горить, щоб очистити будинок. А ось старі постоли вішали раніше на кухні, вірили, що вони позбавлять від пристріту, а у господині весь рік виходитиме смачна їжа.

Є повір'я, що сьогодні можна легко вивести брехуна на чисту воду, а потім ще й присоромити його на людях. Якщо ви знайшли в шафі або скрині монету, не витрачайте її. Покладіть у кишеню зимового одягу. Так ви проживете осінь безбідно. А коли одягнете цю річ, то монетку віддайте тим, хто просить милостиню біля храму.

Жінкам краще не ходити сьогодні на ринок, їх можуть обікрасти. А ось у чоловіків це вийде без проблем. Будьте в цей день обережнішими, є повір'я, що починають ходити злі духи лихоманки, які змушують людей хворіти. Від них повинна захиститися осинова кора, але краще добре підбирайте одяг, навіть з огляду на тепло.

Бережіться і псування з пристрітом. Розважте (і можете навіть з'їсти) цибулю, редьку, часник та сіль. Сіль із редькою може виїсти всі злі слова, які написали на папері заради псування та іншої темної магії.

У народі вважається, що сьогодні потрібно обов'язково з'їсти пару зубчиків часнику або шматочок цибулі із сіллю – щоб відлякати нечисть та зміцнити імунітет. Сни на Дениса Позимнього – віщі.

Сплячий чоловік / фото: Pinterest

Що не можна робити 3 жовтня

У народі день 3 жовтня вважається одним із найнепростіших у році. Народні прикмети дня не радять сьогодні стригтися і відчиняти вікна надовго - нібито в них може проникнути погань. Втім, останній забороні є цілком раціональне пояснення: на вулиці холоднішає, і на протягу легко підхопити застуду.

Раніше ми повідомляли, що якщо у церкві буваєте рідко: 5 головних правил поведінки у храмі.

Джерело матеріала
loader
loader