Несподівана причина: чому не можна згрібати опале листя у жовтні - пояснення
Несподівана причина: чому не можна згрібати опале листя у жовтні - пояснення

Несподівана причина: чому не можна згрібати опале листя у жовтні - пояснення

Садівникам рекомендують не прибирати все листя зі своїх ділянок цієї осені, щоб захистити тварин, які перебувають під загрозою зникнення в Європі.

Хочазгрібання листячасто є частиною догляду за садом, невеликі купи листя можуть слугувати природним укриттям для їжаків і забезпечують поживні речовини для ґрунту.

Важливо бути обережним під час прибирання, оскільки їжаки часто ховаються в купах листя, що підвищує ризик їхнього травмування або загибелі, повідомляє Express.

Під час згрібання листя, особливо для спалювання у пальнику чи багатті, їжаки особливо ризикують, оскільки купи колод і листя здаються їм ідеальними місцями для укриття. Як заявляє Вілтширський фонд дикої природи: "На жаль, ссавці регулярно стають жертвами неконтрольованих багать і гинуть через це".

До прикладу, втрата природних середовищ існування і людські дії в самій лише Британії значно скоротили чисельність їжаків, яка знизилася з 30 мільйонів у 1950-х роках до 1 мільйона в 2019 році.

Вілтширський фонд дикої природи закликає залишати невеликі ділянки з листям і рекомендує розміщувати спеціальні будиночки для їжаків, які можна прикрити гілками або компостом, щоб створити безпечний зимовий прихисток для тварин.

"Залишайте в саду дикі ділянки, такі як купи листя та колоди. Вони стануть ефективними гніздами і приваблюватимуть комах, які необхідні їжакам як частина їхнього раціону. Закрийте всі дренажні труби та отвори, а також переконайтеся, що у ставків чи басейнів є шляхи для втечі. Не використовуйте сітку для фруктів, оскільки їжаки можуть заплутатися в ній", - йдеться у повідомленні.

У фонді зазначають, що зважаючи на різке скорочення популяції їжаків, садівники можуть відіграти важливу роль у збереженні цих тварин, створюючи безпечні умови в садах і уникаючи спалювання куп листя.

Що потрібно знати про Express.co.uk

Express.co.uk - британський таблоїд, який є цифровим підрозділом Daily Express і Sunday Express - одного з найвідоміших і надійних британських новинних брендів.

З 1900 року Express надає мільйонам читачів інформоване висвітлення найважливіших світових подій як у друкованому вигляді, так і в режимі онлайн.

Як кажуть у виданні, вони щодня намагаються надати читачам найкращу журналістику, інформувати та розважати.

Нагадаємо, як раніше повідомляв Главред, експерти закликали водіїв терміново прибрати опале листя з машини. Експерт з автомобільної хімії Лорен Фікс застерегла водіїв про типову осінню проблему, пов'язану з опалим листям, яке може пошкодити лакофарбове покриття автомобіля, і порадила регулярно його прибирати.

Крім того, садівниця поділилась корисними порадами щодо того, що робити з опалим листям. Своїми секретами боротьби з цією проблемою поділилася експертка із садівництва і блогерка Антоніна Лесик.

Крім того, є "золоте правило", яке допоможе швидко позбутись від опалого листя. Британський садівник Монті Дон рекомендує збирати опале листя, скошувати і подрібнювати його, щоб отримати багатий компост для саду, який стане цінним компонентом для горщиків.

Вам також може бути цікаво:

Джерело матеріала
loader