Музей історії Галича доповнив експозицію відтвореними середньовічними костюмами
Музей історії Галича доповнив експозицію відтвореними середньовічними костюмами

Музей історії Галича доповнив експозицію відтвореними середньовічними костюмами

Музей історії Галича доповнив експозицію середньовічними костюмами, які відтворили за історичними джерелами в рамках проєкту «Вбрані в історію». До відтворення шести костюмів 12-13 століття долучились науковці та реконструктори.

Про це на брифінгу розповів керівник проєкту, учений секретар національного заповідника «Давній Галич», кандидат історичних наук Андрій Стасюк, передає кореспондент Укрінформу

«Проєкт «Вбрані в історію: середньовічний одяг княжого Галича» - це співпраця команди національного заповідника «Давній Галич» та команди реконструкторів «Чорна Галич». Проєкт є реекспозицією Музею історії Галича. Його унікальність полягає у художньому та науковому підході до реалізації задуму, який базується на максимальному використанні історичних джерел. Ми відтворили костюми шести персонажів, не прив’язуючись до імен. Тобто, це персонажі, які відображали стан суспільства 12-13 століття, а це – знатна жінка, галицький боярин, монах-писар, селянка, яка виготовляє хліб, ремісник та воїн», - повідомив Стасюк.

Музей історії Галича доповнив експозицію відтвореними середньовічними костюмами - Фото 1 Музей історії Галича доповнив експозицію середньовічними костюмами, відтвореними за історичними джерелами / Фото: Національний заповідник «Давній Галич»

Він зауважив, що для воїна, який охороняв Галич у «золоту добу», вже готові найдрібніші елементи костюма, а це – шолом, щит, бойова кольчуга, сокира, спис, фляга. Частину прикрас для інших костюмів представлять до кінця жовтня.

«Це, в першу чергу, знаменитий галицький змійовик, медальйон-оберіг. Таких у Галичі були знайдені два. Вони - невеликі, срібні і несуть античну традицію. З одного боку на прикрасах зображена медуза Горгона, а з другого – Архангел Михаїл. Ці змійовики прийшли до нас з Візантії і їх отримували заслужені воїни», - зазначив Стасюк.

Також в роботі ще перебувають знамениті галицькі колти - жіночі прикраси у вигляді сережок. Їх часто виготовляли з металу або ткали. Біля Галича колти знайшли понад 70 років тому.

«Їх носили на рівні скронь, підвішували на пов’язках. Всередині вміщали ароматизовані пахучі олії і це були парфуми 12-13 століття. Ще є лунниці, жіночі прикраси з драконячими або крокодилячими головами. Їх носили як обереги на ланцюжках або мотузках», - зауважив Стасюк.

В межах проєкту «Вбрані в історію» вперше вдалося відтворити шпори на чоботях у воїнів, ремінці, пояски та інші елементи, знайдені під час розкопок біля Галича.

«Для нас було важливо зробити цю виставку з інтерактивними елементами, бо ми відтворюємо репліки, але, разом з тим, це є артефакти, які можна взяти в руки, одягнути…», - додав Стасюк.

Колекцію створених костюмів планують зробити мандрівною. Не виключають, що у ній можуть з’явитись ще образи княжої родини.

Як повідомляв Укрінформ, у мукачівському замку «Паланок» відкрили «Музей війни».

Теги за темою
Історія
Джерело матеріала
loader