Bitwise подала заявку на перший біржовий фонд XRP
Bitwise подала заявку на перший біржовий фонд XRP

Bitwise подала заявку на перший біржовий фонд XRP

Bitwise подала заявку на перший біржовий фонд XRP - Фото 1

Компанія Bitwise Asset Management, що керує біржовим криптовалютним індексним фондом для приватних осіб, інвестиційних менеджерів та установ, оголосила про подання початкової реєстраційної заяви до Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC) для запуску XRP ETP. Згідно з поданими документами, новий фонд безпосередньо володітиме активами XRP.

Відключайте рекламу - підтримуйте ITC! Bitwise подала заявку на перший біржовий фонд XRP - Фото 2

“Ми віримо, що у XXI столітті блокчейни принесуть нові аполітичні грошові активи та дозволять створювати додатки без необхідності отримання дозволів “, – сказав генеральний директор Bitwise Хантер Хорслі.

У тексті самої заявки йдеться про те, що функції адміністратора фонду виконуватиме Bank of New York Mellon, а Coinbase Custody зберігатиме кошти фонду Bitwise XRP ETF.

Щоправда, керівник досліджень Galaxy Digital Алекс Торн вважає, що шанси успіху заявки майже нульові. У SEC до 7 жовтня є час, щоб подати апеляцію на рішення судді від липня 2023 року, в якому йшлося про те, що вторинні продажі XRP через біржі не є цінними паперами.

Напередодні компанії Bitwise запустила спотові ETP на Bitcoin та Ethereum, а також у серпні 2024 року придбала компанію ETC Group, провідного емітента крипто-ETP у Європі.

Що таке XRP?

Криптовалюта XRP працює на блокчейні XRP Ledger (XRPL), що найчастіше використовується для проведення міжнародних платежів і грошових переказів. Крім того, XRPL підтримує участь інституцій у децентралізованих фінансах (DeFi), токенізацію реальних активів та взаємодію з Ethereum Virtual Machine (EVM).

XRP посідає 7-ме місце серед найбільших криптоактивів з ринковою капіталізацією $30 млрд та понад 5 мільйонами активних гаманців.

Цікаво, що ціна XRP, як не дивно, на заявку від Bitwise позитивно не відреагувала і навіть покотилась вниз (як і ринкова капіталізація).  Але торговий підріс.

Bitwise подала заявку на перший біржовий фонд XRP - Фото 3

Трохи про ETP та ETF

ETP (Exchange-Traded Product) – це загальний термін, що охоплює всі види фінансових продуктів, які торгуються на біржах, як і звичайні акції. ETP може містити різні види інвестиційних продуктів, таких як біржові індексні фонди (ETF), біржові облігації (ETN) та товарні активи (ETC).

А ETF  — це фонд, що відстежує певний індекс, товар, облігацію чи кошик активів і торгується на біржі як звичайні акції. ETF має інвестиційний портфель і, зазвичай, націлений на довгострокове інвестування.

Акція (пай) ETF — це  іменний цінний папір, який підтверджує опосередковане право власника на відповідну частину активів фонду. Купівля частини в ETF дає інвестору можливість вкластися, наприклад, одразу в усі цінні папери, що входять до індексу, на якому базується конкретний фонд.

В цьому випадку, XRP ETF дасть інвестору можливість стежити за рухом ціни даної криптовалюти, не маючи її на руках. Замість того щоб самостійно розбиратися з криптовалютними біржами й гаманцями, інвестор може купити акції XRP ETF через звичайні брокерські рахунки.

Bitwise подала заявку на перший біржовий фонд XRP - Фото 4
Джерело матеріала
loader