Більшість депутатів у Європарламенті підтримуватимуть Україну - Пекка Товері
Більшість депутатів у Європарламенті підтримуватимуть Україну - Пекка Товері

Більшість депутатів у Європарламенті підтримуватимуть Україну - Пекка Товері

Новообраний голова Комітету асоціації Україна-ЄС, євродепутат від Фінляндії та колишній генерал Пекка Товері (Pekka Toveri), політична група Європейської народної партії, підтвердив тверду підтримку України, та зауважив, що саме такої позиції буде дотримуватися переважна більшість у новому складі Європейського парламенту.

Про це депутат заявив сьогодні у Європарламенті під час спілкування з українськими журналістами, відразу після його обрання на посаду голови Комітету асоціації ЄС-Україна, ключового інструменту співробітництва між Європарламентом та Верховною Радою України.

«Якщо ми подивимося на попередню композицію Європарламенту, що підтримувала Україну, переважна більшість (депутатів) залишаються на такій же позиції. Тож я переконаний, що ми можемо розраховувати на таку підтримку й у майбутньому… Вся наша робота буде побудована на тому, чого потребує Україна. Це буде основою нашої роботи», - заявив депутат, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

Він зауважив, що хотів би провести зустріч з українськими колегами з Верховної Ради що швидше, щоб визначити порядок денний двостороннього співробітництва.

У відповідь на уточнююче запитання журналістів щодо пріоритетів на посаді керівника профільного комітету ЄП по зв’язках з Україною, фінський депутат наголосив, що працюватиме не сам, а в складі великої групи однодумців, які підтримують Україну.

«Нам потрібно отримати підтримку від всіх політичних партій та політичних груп для повної підтримки України. Ми маємо якомога швидше провести першу зустріч, щоб сформувати наш порядок денний. Ми вже склали його проект, де є багато різних питань. Це енергетична безпека - адже зима наближається дуже швидко. Це військова підтримка, і те, що трапиться з нею після виборів в США. Навіть якщо Сполучені Штати після президентських виборів вирішать (її зменшити), ми маємо попіклуватися про це в Європі, заповнити нестачу, та продовжити підтримувати Україну», - наголосив Пекка Товері.

Він визнав, що забезпечення такої військової допомоги для України не буде простим завданням, і Європейському Союзу доведеться шукати шляхи для його виконання.

«Навіть якщо ЄС має гроші, ми не маємо наразі так багато зброї. Нам потрібно знайти шлях, щоб надати Україні все те, чого вона потребує, щоб захистити себе», - додав європейський політик.

Він окремо наголосив, що для України, як і для будь-якої країни, що перебуває у війні, ключовим питанням залишається збереження єдності суспільства та політичних сил. За словами євродепутата, така єдність є ключем для збереження свободи й незалежності України.

Якповідомляв Укрінформ, під час першого пленарного засідання у Страсбурзі у липні поточного року новообраний Європарламент підтвердив намір продовжувати підтримку України, її незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

 Фото: Dan Gustafsson / Yle

Теги за темою
Україна Євросоюз Європарламент
Джерело матеріала
loader