У США відбулися дебати між кандидатами на пост віцепрезидента: про Україну не згадали
У США відбулися дебати між кандидатами на пост віцепрезидента: про Україну не згадали

У США відбулися дебати між кандидатами на пост віцепрезидента: про Україну не згадали

У Сполучених Штатах Америки (США) в Нью-Йорку на телеканалі CBS News відбулися дебати між кандидатами у віцепрезиденти Тіма Волза (Демократична партія) та Джей Ді Венса (Республіканська партія).

Вони обговорили питання нелегальної міграції, економіки, абортів, проблеми громадян США та загострення конфлікту на Близькому Сході. Про Україну ні разу не згадували.

Дебати відбулися за п'ять тижнів до президентських виборів і за три тижні після дебатів кандидатів у президенти Камали Гарріс (Демократична партія) і Дональда Трампа (Республіканська партія). Голова відмінність цих дебатів — увімкнені мікрофони в обох учасників весь час.

Загострення на Близькому Сході
Перше питання дебатів стосувалося поточного конфлікту на Близькому Сході, запитуючи обох учасників, чи підтримають вони превентивний удар Ізраїлю по Ірану, щоб зірвати розвиток ядерної програми Ірану — жоден з кандидатів не відповів.

Тім Волз заявив, що не потрібно допустити Дональда Трампа до Білого дому, оскільки він "розвернувся обличчям до Путіна та КНДР" і також він не допоможе виправити ситуацію на Близькому сході.

Кандидат від Республіканської партії Джей Ді Венс заявив, що "все залежить від Ізраїлю і потрібно їм допомогти захиститися від супротивників". Він сказав, що Дональд Трамп "робив світ більш безпечним", коли був президентом.

Питання нелегальної міграції на кордоні з Мексикою
Джей Ді Венс звинуватив Камалу Гарріс у скасуванні політики Дональда Трампа про нелегальну міграцію. Він підтримує слова Трампа у тому, що "потрібно перервати потік нелегалів та відновити будівництво стіни" на кордоні з Мексикою. Республіканець також сказав про підвищений криміналізм з потоком нелегальних мігрантів та звинуватив у цьому чинну віцепрезидентку США Камалу Гарріс, яка нині балотується у президенти.

"20-25 мільйонів нелегальних мігрантів в США. Що їм робити? Вони відбирають робочі місця в громадян Америки. Їх потрібно депортувати", — сказав Венс.

Він також закликав Камалу Гарріс вибачитися за те, що скасувала політику Трампа.

За словами демократа Тіма Волза, віцепрезидентка Гарріс раніше була прокурором та боролася з кримінальними угрупуваннями, створені нелегалами. Волз каже, що потрібно створити справедливий законопроєкт щодо міграції, над яким мають працювати республіканці та демократи разом. Також Камала Гарріс потребувала збільшити співробітників прикордонної служби на кордоні з Мексикою, каже Волз.

"У Трампа було чотири роки для розв'язання проблеми з нелегальними мігрантами. Тільки 2% стіни було побудовано і Мексика гроші за це не повернула", — заявив Волз.

Під кінець обговорення питання міграції Венс та Волз почали сперечатися, як довго діють національні закони про надання притулку і учасникам прийшлося вимкнути мікрофони, що сталося вперше під час цьогорічних дебатів.

Питання абортів та справа "Роу проти Вейда"
У 2023 році Верховний суд скасував рішення "Роу проти Вейда". Ведучі попросили Венса відповісти на заяву Трампа про те, що він підтримує аборти на дев'ятому місяці вагітності. Він заявив, що "звинувачення не відповідають дійсності".

Тим часом представник від демократів Волз відкинув аргумент про те, що його партія "за аборти", сказавши, що вони "за жінок".

"У Міннесоті ми відновили справу "Роу проти Вейда". Ми переконалися, що доручили жінкам піклуватися про своє здоров’я. Ми виступаємо за свободу робити свій власний вибір", — сказав він.

На його думку, якщо Дональд Трамп повернеться у Білий дім, то республіканець скасує справу "Роу проти Вейда". Раніше Трамп заявляв, що питання абортів він довірить переглядати кожному штату окремо.

Венс сказав ведучим, що "ніколи не підтримував національну заборону" на аборти. Але у 2022 році, коли він балотувався до Сенату, сказав, що "безумовно хотів би, щоб аборти були незаконними в країні".

Економіка та інфляція
Представник від Трампа та сенатор від штату Огайо Джей Ді Венс покладає відповідальність за високі витрати на житло на Гарріс. Він звинуватив віцепрезидентку в тому, що вона дала можливість нелегальним мігрантам потрапити до США і це вплинуло як на економіку країни, так і на зростання цін на житло.

"Камала Гарріс балотується не як новачок у політиці. Вона є чинним віцепрезидентом. Якщо вона хоче впровадити всі ці політики, щоб зробити житло доступнішим, я запрошую її скористатися посадою, яку вже надав американський народ. Вона має це впроваджувати вже", — сказав Венс.

Сенатор від Огайо сказав, що вартість газу також призвела до зростання цін. Він закликав відновити американську енергетику і тоді ціни знизяться, а також "відкрити будівництво" американським громадянам для нового житла, оскільки в США "багато землі, яку можна використовувати".

Кандидат від демократів Тім Волз сказав, що обіцянка Гарріс у 25 тисяч доларів допомоги для тих, хто вперше купує житло — "не подачка" від держави. Він сказав, що влада на чолі з Гарріс зробить житло для громадян США доступнішим.

"Люди зі стабільним житлом в кінцевому підсумку отримують стабільну роботу. Люди зі стабільним житлом дають дітям змогу ходити до школи, і все це, зрештою, економить наші гроші", — сказав Волз.

Джерело: Суспільне

Джерело матеріала
loader