У Франції вбили критика уряду Азербайджану
У Франції вбили критика уряду Азербайджану

У Франції вбили критика уряду Азербайджану

У Франції вбили критика уряду Азербайджану

За життя Ісгандарлі боролись понад добу.

У Франції вбили опозиційного діяча з Азербайджану Відаді Ісгандарлі. Він помер після жорстокого побиття та десятків ножових поранень які, на думку його родини, були політично мотивованими, повідомляє "Радіо Свобода".

Зазначається, що Ісгандарлі діяв у вигнанні та був відомий своєю різкою критикою уряду Азербайджану. Його смерть підтвердив журналістам брат Октай. За життя опозиціонера лікарі боролися понад добу. 

"Мій брат не мав уявлення про те, хто були нападники або що мотивувало напад... Вони не розмовляли та були в масках, через що їх було неможливо впізнати", — заявив брат опозиціонера.

Він також додав, що у 2022 році Ісгандарлі вже пережив схожий замах. Журналісти зазначають, що напад відбувся за аналогічною схемою замахів проти азербайджанських опозиційних діячів у вигнанні. У 2021 році інший політик у вигнанні, Мохаммад Мірзалі, вижив після ножового поранення.

Ісгандарлі критикував уряд Азербайджану та президента Ільхама Алієва, який перебуває при владі з 2003 року. У 2010 році опозиціонер брав участь у парламентських виборах. Після програшу він оголосив їх сфальсифікованими та організовував протести. Роком пізніше його заарештували та звинуватили у різних правопорушеннях, які він заперечував та описував як політично мотивовані.

Ісгандарлі засудили до 3,5 років позбавлення волі, проте у 2012  його помилував Алієв. Разом з братом та родинами вони емігрували до Франції у 2015 році через побоювання політичних переслідувань. 

Нагадаємо, у червні у Шевченківському районі Києва здійснили замах на казахського опозиційного журналіста Айдоса Садикова. У нього вистрелили майже впритул, коли він разом із дружиною сидів у машині. У ніч на 2 липня він помер у лікарні. Журналіст з 2010 року зазнавав кримінального переслідування у Казахстані та був відомий критикою уряду країни та олігархів.

Джерело матеріала
loader
loader