Протистояння між Ізраїлем та Іраном може змінити перебіг президентських перегонів в США — FT
Протистояння між Ізраїлем та Іраном може змінити перебіг президентських перегонів в США — FT

Протистояння між Ізраїлем та Іраном може змінити перебіг президентських перегонів в США — FT

Протистояння між Ізраїлем та Іраном може змінити перебіг президентських перегонів в США — FT

Ізраїль та Іран щойно піднесли "жовтневий сюрприз" виборам в США, і Трамп може отримати від цього вигоду.

Протягом останнього року адміністрація Байдена намагалася запобігти регіональній війні на Близькому Сході, побоюючись, що вона може втягнути США або спричинити хаос у світовій економіці. Ця політика зараз дуже близька до провалу. Вдруге за цей рік Іран випустив ракети по Ізраїлю, а США допомогли Ізраїлю збити ці ракети.

Джейк Салліван, радник з національної безпеки США, пообіцяв, що для Ірану будуть "серйозні наслідки", і заявив, що США "працюватимуть з Ізраїлем", щоб це сталося. Це звучить як погроза спільних американо-ізраїльських військових дій проти Ірану, вважає Гідеон Рахман, головний оглядач відділу міжнародних відносин газети Financial Times.

Оглядач вважає, що Білий дім, можливо, все ще закликає Ізраїль виважено реагувати й не завдавати у відповідь настільки сильного удару, щоб Іран не відчував себе змушеним знову підняти ставку. Після виходу з Афганістану адміністрація Байдена не має бажання бути втягнутою в ще один конфлікт на Близькому Сході.

"Адміністрація Байдена може закликати й закликає Ізраїль до стриманості в Газі та Лівані. Але вона також завжди захищатиме Ізраїль від наслідків ескалації, посилаючись на всеосяжне зобов'язання захищати його від Ірану та інших регіональних ворогів", — пише Рахман.

Як наслідок, ізраїльський уряд розуміє, що кидати виклик адміністрації Байдена — це майже безризикована справа. Більше того, він може навіть отримати певні вигоди, якщо втягне США у розгортання своєї військової кампанії проти Ірану.

Шанси на те, що Америка відмовиться підтримати Ізраїль у кризовій ситуації — завжди невеликі — й вони ще більше зменшуються через те, що до президентських виборів у США залишилося трохи більше місяця. Камала Гарріс намагалася зайняти більш жорстку позицію стосовно дій Нетаньягу щодо Гази. Але вона також захоче повністю підтримувати Ізраїль у час небезпеки. І вона не може ризикувати, виглядаючи м'якою стосовно Ірану.

"Тим не менш, нинішня небезпечна ситуація може стати поганою новиною для Гарріс. Дональд Трамп любить стверджувати, що за його президентства у світі панував мир, але "слабкість" адміністрації Байдена призвела до воєн у Європі та на Близькому Сході. Ця остання ескалація ідеально вписується в його наратив", — додає оглядач.

Нагадаємо, що Ізраїль також відкрив другий фронт у війні зі своїми регіональними ворогами, здійснивши наземне вторгнення до Лівану, яке стало продовженням руйнівних ударів, завданих по підтримуваному Іраном угрупуванню "Хезболла".

Крім того, Ізраїль пообіцяв, що продовжить завдавати потужних ударів на Близькому Сході після ракетних атак Ірану. Речник ЦАХАЛу контр-адмірал Даніель Хагарі зазначив, що вчорашня  атака Ірану на Ізраїль "матиме наслідки".

 

Джерело матеріала
loader