Станом на кінець вересня 2024 року роздрібні ціни на м'ясо в українських супермаркетах продовжують коливатися. Протягом року, зокрема з вересня 2023 до вересня 2024 року, спостерігалося як зростання цін на окремі види м'яса, так і їх зниження.
Яке м'ясо здорожчало?
Згідно з аналізом, найбільше подорожчання зафіксовано на:
-
Яловичину гуляш (+22,4%) – тепер 301,32 гривні за кілограм.
-
Свинину шашлик (+18,4%) – 254,70 гривні за кілограм.
-
Свинину ошийок (+14,0%) – 288,45 гривні за кілограм.
-
Куряче філе (+9,6%) – 163,97 гривні за кілограм.
Це зростання пояснюється загальними факторами підвищення собівартості виробництва та впливом зовнішніх факторів, зокрема війною.
Яке м'ясо подешевшало?
Водночас, зниження цін спостерігається на такі продукти:
-
Сало домашнє (-14,8%) – 234,00 гривні за кілограм.
-
Свинину підчеревина (-9,9%) – 162,96 гривні за кілограм.
-
Курячі стегна (-9,5%) – 97,95 гривні за кілограм.
За прогнозами Інституту аграрної економіки, тенденція коливання цін на м'ясо продовжиться і в жовтні. Здорожчання може торкнутися переважно яловичини та деяких видів свинини, тоді як курятина і сало можуть подешевшати або залишитися на теперішньому рівні.
Основними причинами таких змін є:
-
Вплив війни – порушення логістичних ланцюгів, знищення інфраструктури, складнощі в аграрному секторі.
-
Коливання вартості кормів та енергоносіїв – це безпосередньо впливає на виробничі витрати, що підвищує кінцеві ціни для споживачів.
Раніше ми розповідали про продуктові запаси на випадок енергетичної кризи: що покласти в комору вже зараз
Також, останню заначку на їжу: в Україні новий стрибок цін на картоплю, м'ясо та крупи