"Ротація була зірвана": аналітик пояснив "роль" Безуглої у ситуації з Вугледаром
"Ротація була зірвана": аналітик пояснив "роль" Безуглої у ситуації з Вугледаром

"Ротація була зірвана": аналітик пояснив "роль" Безуглої у ситуації з Вугледаром

За словами Віталія Кононученка, у той день, коли народна депутатка оприлюднила свій допис про майбутню ротацію у Вугледарі, у наступ на українські позиції пішли посилені підрозділи ЗС РФ.

Військові 72-ї бригади були повністю готова до ведення боїв у Вугледарі на Донеччині, але дуже поганий жарт зіграла медійна роль нардепки Мар'яни Безуглої. Про це розповів інтерв'ю Radio NV журналіст, OSINT-аналітик, військовий оглядач видання "Дзеркало тижня" Віталій Кононученко.

"Я говорю про [народну депутатку] Мар’яну Безуглу і про її пост про те, що у Вугледарі триває ротація, і що 72-а бригада виводиться. Тоді це було з такою собі панікою написано. Мені мої джерела сказали, що в той же день після виходу її посту, буквально за кілька годин, на ті позиції, де відбувалися планові ротації 72-ї бригади, пішли вдвічі, втричі більші сили ворога з більшою кількістю бронетехніки, з більшою підтримкою артилерії. Тобто буквально в моменті ворог зреагував на це і ротація була зірвана", — розповів він.

Він зауважив, що ситуація, про яку він говорить, сталася під Водяним на схід від Вугледара. Там були укріплені бетонні споруди Сил оборони. Це єдина лінія бетонних окопів, які були на тому напрямку. І вони в той же день були, на жаль, захоплені.

"Тому що нас, так би мовити, зловили на ротації, на жаль, росіяни. І тут справді вирішальним фактором була саме ця медійна складова. Тобто, якби її не було, то мені кажуть у 72-й бригаді, що вони б точно все втримали, якби не сунули в стільки разів більше сили, знаючи, що в нас в цей момент ротація. На жаль, це був вирішальний фактор", — сказав Віталій Кононученко.

Він зауважив, що не може сказати, що це сталося виключно через депутатку Безуглу, тому що ще з заходу був наступ, з боку Пречистівки, на Вугледар, де росіяни теж просунулися.

"Але якщо говорити про Водяне, про їхній наступ зі східного боку від Вугледару, то ця подія справді була ключовою, тому що саме після цього були захоплені наші бетонні окопи", — сказав він.

Сама народна депутатка Мар'яна Безугла поки що на такі заяви в свій бік не відреагувала.

Нагадаємо, що 30 серпня у своєму ФБ депутатка проінформувала, що 72 бригаду ЗСУ забирають з Вугледара і звинуватила головкома Олександра Сирського у "катастрофі" через це.

"У мене численні звернення військових у відчаї, що Сирський забирає 72 бригаду з Вугледару, яка відбивала там всі атаки вже два роки і прекрасно знає місцевість. Росіянам таке вже відомо і вони готуються. Це буде катастрофа, як з Торецьком і Нью-Йорком, коли звідти забрали 24 бригаду. Таке враження, що він спеціально розхитує фронт", — написала вона.

Раніше повідомлялося, що 23 вересня Безугла заявила про відсутність фортифікаційних споруд, розрив між київськими та польовими штабами та передбачила майбутню втрату Вугледара.

Джерело матеріала
loader