Молочна інфляція може бути втричі більшою за загальну в Україні
Молочна інфляція може бути втричі більшою за загальну в Україні

Молочна інфляція може бути втричі більшою за загальну в Україні

Умови ведення молочного бізнесу у вересні стали сприятливішими, ніж у липні та серпні, але це тільки на перший погляд.

Про це повідомляють аналітики «Інфагро».

«Погода стала досить комфортною, менше стало відключень електроенергії, продуктивність корів відновлюється, молоко є. В умовах відносної стабільності енергопостачання стало менше проблем зі збором сировини та логістикою. Все це добре здебільшого для виробників молока, а от переробники потерпають від темпів зростання цін на молочну сировину», — пояснили вони.

І додали, що лише за вересень молоко-сировина подорожчало на 10%, а за три останні місяці воно стало дорожчим майже на чверть. Зараз закупівельна ціна молока у 18 грн/кг вже нікого не дивує. До того ж уже є випадки його придбання навіть по 19 грн/кг.

За такого помітного подорожчання сировини переробники намагаються піднімати ціни і на свою продукцію, зазначають фахівці. Але якщо молоко подорожчало на чверть, то збільшити ціни на більшість позицій молочної продукції більш ніж на 15% мало кому вдалося, хіба що деяким виробникам масла. Тобто більшість заводів уже працюють на межі збитковості, а деякі — у збиток.

«У жовтні ріст цін не зупиниться. Свіжі молочні продукти і сири до кінця року можуть подорожчати ще на 12-15%. Тобто «молочна» інфляція у 2024 році може бути втричі більшою за загальну в Україні. Звичайно ж, це призведе до зменшення споживання молокопродуктів на користь інших продуктів з меншим ступенем подорожчання», — прогнозують експерти.

І пояснюють, що основною причиною стрімкого подорожчання сировини стали надто високі ціни на масло. Але, здається, вони вже сягнули свого піку.

«Дуже вірогідно, що вже у жовтні європейські трейдери можуть суттєво знизити ціни попиту на український товар. І тоді гонитва за сировиною в Україні точно припиниться, і з листопада закупівельні ціни на молоко припинять зростання. А якщо через подорожчання відбудеться суттєве падіння продажів молочних продуктів, то навіть не виключено, що, незважаючи на період найнижчої пропозиції в сезоні, відбудеться певне зниження вартості сировини», — підсумували в «Інфагро».

Джерело матеріала
loader
loader