Майже Земля: біля найближчої до нас одиночної зірки виявлено унікальну планету
Майже Земля: біля найближчої до нас одиночної зірки виявлено унікальну планету

Майже Земля: біля найближчої до нас одиночної зірки виявлено унікальну планету

Нова планета, яка набагато менша за Землю, обертається навколо зірки Бернарда і є одним із найбільш маломасивних відомих світів.

Учені використовували наземних телескоп VLT для дослідження околиць найближчої до нас одиночної зірки під назвою зірка Барнарда. У результаті астрономи виявили маленьку планету, маса якої становить 37 % маси Землі. Навколо зірки можуть обертатися ще щонайменше три поки що невиявлені планети. Дослідження опубліковано в журналі Astronomy & Astrophysics, пише Gizmodo.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

На відстані майже 6 світлових років від нас знаходиться найближча до Землі одиночна зірка під назвою зірка Барнарда. Ближче, на відстані 4 світлових роки, розташована зірка Альфа Центавра, але вона складається з трьох окремих зірок.

Зірка Барнарда являє собою тьмяну, холодну зірку класу червоний карлик, маса якої становить приблизно 1/7 маси Сонця. Температура на поверхні зірки становить лише 2800 градусів Цельсія. Для порівняння, на поверхні Сонця температура 5600 градусів Цельсія. Якби зірка Барнарда перебувала в центрі Сонячної системи, то, найімовірніше, життя на Землі не змогло б виникнути.

Астрономи виявили, що навколо зірки Барнарда обертається маленька кам'яниста планета, маса якої становить лише 37% маси Землі. Планета отримала назву Барнард b і вона робить повний оберт навколо своєї зірки трохи більше, ніж за 3 земні дні. Такий короткий орбітальний період пов'язаний з тим, що маленька планета перебуває на відстані всього 2,9 млн км від зірки. Це приблизно 5% відстані, що розділяє Меркурій і Сонце. Вчені кажуть, що температура на поверхні Барнард b становить приблизно 125 градусів Цельсія.

Астрономи виявили, що навколо зірки Барнарда обертається маленька кам'яниста планета, маса якої становить лише 37% маси Землі. Ілюстрація
Фото: space.com

Хоча нова планета розташована в зоні населеності своєї зірки, життя на ній у тому вигляді, в якому ми її знаємо, неможливе, кажуть учені. Зона населеності зірки — це регіон космосу, де існують необхідні умови для того, щоб на поверхні кам'янистих планет була вода в рідкому вигляді. Життю, в тому вигляді, в якому ми його знаємо, вода необхідна для виникнення.

Хоча на планеті Барнард b життя неможливе, вчені вважають, що навколо зірки Барнрада в зоні населеності можуть обертатися ще три кам'янисті планети і там, можливо, є умови для виникнення життя. Але ці планети ще належить виявити.

За словами вчених, планета Барнард b є однією з найменш масивних планет серед усіх відомих і це один з небагатьох відомих світів, який має масу меншу, ніж у Землі.

Автори дослідження кажуть, що відносно недалеко від Землі виявлено раніше подібні маленькі кам'янисті планети. Це вказує на те, що їх може бути багато і таким чином існує ймовірність, що можна знайти планету, яка може бути майже точною копією Землі.

Як уже писав Фокус, на поверхні найбільшого супутника Плутона виявлено несподівані хімічні речовини. Астрономи виявили вуглекислий газ і перекис водню на поверхні Харона, що дає підказки про походження супутника Плутона.

Також Фокус писав про те, що зовсім скоро в нічному небі можна буде спостерігати неозброєним оком яскраву комету, яка вперше за 80 тисяч років пролетить близько до Землі.

Теги за темою
Космос Земля
Джерело матеріала
loader