Львівського псевдоактивіста Стахіва взяли під варту
Львівського псевдоактивіста Стахіва взяли під варту

Львівського псевдоактивіста Стахіва взяли під варту

Галицький районний суд Львова 2 жовтня обрав запобіжний захід скандальному активісту Остапу Стахіву. Його підозрюють у незаконному поширенні локацій ЗСУ та шахрайстві. Про це повідомляє hromadske.

Суд відправив Стахіва під варту на 60 діб без права внесення застави. Ухвалити це рішення вдалося з п’ятої спроби.

За даними слідства, у січні 2024 року Стахів розповсюдив інформацію про розташування особового складу одного з відділів ТЦК Рівненщини з можливістю їхньої ідентифікації на місцевості. До цього публікував оголошення у Facebook про нібито проведення курсів-інтенсивів із журналістської та правозахисної діяльності, після проходження яких учасники начебто мали отримати посвідчення журналіста від імені його газети та заснованої ним громадської організації. Ціна таких курсів становила 7000 гривень із людини. Проте медіа на той час не пройшло державну реєстрацію у встановленому законодавством порядку, а потерпілі отримали фіктивні посвідчення журналіста.

  • Ще 25 вересня повідомили підозру Остапу Стахіву. Того самого дня Галицький районний суд Львова проводив судове засідання про обрання йому запобіжного заходу, але сам Стахів на нього не з’явився. На засідання 27 вересня він також не з’явився в суді.
  • 30 вересня Стахів подав заяву про відвід судді Віктора Романюка - суд задовольнив це клопотання, у судовому засіданні оголосили перерву. Наступного дня Стахів клопотав про відвід слідчого та прокурора. Суддя зазначив, що він зловживає своїм правом, клопотання відхилив, але оголосив чергову перерву до 2 жовтня. 
  • Стахіву повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 114-2 — несанкціоноване поширення інформації про розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану та ч. 1 і ч. 2 ст. 190 - шахрайство.
  • У 2021 році Служба безпеки України вже проводила обшуки у Стахіва. Тоді йому оголосили підозру в намаганні скинути конституційний лад.
Теги за темою
Суд Львів
Джерело матеріала
loader