Дебати кандидатів у віцепрезиденти США: думки виборців розділилися щодо того, хто переміг у “поєдинку”
Дебати кандидатів у віцепрезиденти США: думки виборців розділилися щодо того, хто переміг у “поєдинку”

Дебати кандидатів у віцепрезиденти США: думки виборців розділилися щодо того, хто переміг у “поєдинку”

Дебати кандидатів у віцепрезиденти США: думки виборців розділилися щодо того, хто переміг у “поєдинку”

Реакція аудиторії на дебати Гарріс і Трампа була "рішучішою". 

Виборці, які дивилися дебати між кандидатами у віцепрезиденти США демократом Тімом Волзом та республіканцем Джей Ді Венсом у вівторок, 1 жовтня, розділилися в думках щодо того, хто з учасників виступив краще, згідно з опитуванням CNN, проведеним SSRS.

Серед глядачів дебатів Волз залишається кандидатом, якого сприймають більш позитивно. Венс, який має більше проблем зі сприйняттям як серед глядачів дебатів, так і серед громадськості загалом, дещо покращив свій “імідж” серед аудиторії дебатів, перевершивши очікування і збільшивши частку тих, хто сприймає його як кваліфікованого. Він також, на думку вузького кола глядачів, краще, ніж Волз, захищав свого напарника — кандидата в президенти Дональда Трампа. 

Більшість глядачів дебатів вважають як Волза, так і Венса, кваліфікованими для того, щоб у разі необхідності зайняти президентське крісло.

Після дебатів 51% глядачів сказали, що Венс виступив краще, а 49% — віддали перевагу Волзу. В опитуванні, проведеному серед тих самих респондентів до дебатів, Волз мав перевагу як кандидат, від якого вони очікували сильнішого виступу, 54% проти 45%.

Думки глядачів розділилися здебільшого за заздалегідь встановленими політичними лініями: 90% респондентів, які підтримують кандидатуру Трампа, сказали, що Венс виступив краще, в той час як дещо вужча група з 82% прихильників Гарріс, які дивилися дебати, назвала переможцем Волза.

Результати опитування відображають думку про дебати лише тих виборців, які їх дивилися, і не є репрезентативними для всіх виборців, які мають право голосу. Глядачі дебатів, які брали участь в опитуванні, на 3% частіше були прихильниками Демократичної партії, ніж Республіканської.

Після дебатів 59% респондентів заявили, що позитивно ставляться до Волза, і лише 22% - негативно, що є покращенням порівняно з його оцінками серед тих самих виборців до дебатів (46% - позитивно, 32% - негативно). Глядачі після дебатів залишилися з приблизно нейтральними поглядами на Венса: 41% оцінили його позитивно і 44% - негативно. Це також є покращенням порівняно з тим, як вони оцінювали Венса до дебатів, коли його рейтинги серед цієї групи були дуже низькими (30% - позитивно, 52% - негативно).

В опитуванні CNN, проведеному серед усіх американців напередодні дебатів, 36% виборців ставилися до Волза прихильно, 32% - неприхильно, а 33% сказали, що не чули про нього або не мають про демократичного кандидата у віцепрезидента жодної думки. На противагу цьому, ставлення до Венса було негативним: 30% заявили про позитивне сприйняття, 42% - про негативне, а 27% тоді сказали, що не мають жодної думки про нього.

Більшість глядачів дебатів (65%) вважають, що Волз здатен виконувати обов'язки президента, якщо це буде необхідно, а 58% висловили таку ж думку про Венса. 

До дебатів 62% тих самих виборців вважали, що Волз достатньо кваліфікований, аби в разі необхідності зайняти президентське крісло, 50% сказали те ж саме про Венса. 

Глядачі з невеликим відривом (37% проти 33%) сказали, що Венс краще, ніж Волз, захищав під час дебатів свого напарника, 27% вважають, що обидва кандидати впоралися однаково добре, а 3% - що жоден з них не впорався з цим завданням. 

Лише 1% виборців, які дивилися дебати, заявили про зміну думки щодо того, за кого голосувати. При цьому, прихильники як кандидата від демократів Камали Гарріс, так і республіканця Дональда Трампа здебільшого не розглядають дебати між Волзом і Венсом як вирішальну подію.

Опитування CNN проводилося за допомогою текстових повідомлень серед 574 зареєстрованих виборців США, які дивилися дебати. Похибка становить плюс-мінус 5,3%. Результати репрезентативні лише для тих, хто дивився дебати.

Думки щодо результатів дебатів кандидатів у віцепрезиденти різко контрастують з більш рішучою реакцією аудиторії на дебати між кандидатами в президенти Камалою Гарріс та Дональдом Трампом: 63% глядачів сказали, що Гарріс виступила краще.

Та це ще нічого не означає. У вересні 2016 року Гілларі Клінтон виграла дебати в Трампа, але це не допомогло їй здобути перемогу на виборах. Петро Герасименко розмірковував, чи повториться сценарій 2016 року на виборах 2024-го.

Джерело матеріала
loader