Астрономи виявили екзопланету, що обертається навколо найближчої до Сонця зірки
Астрономи виявили екзопланету, що обертається навколо найближчої до Сонця зірки

Астрономи виявили екзопланету, що обертається навколо найближчої до Сонця зірки

За допомогою "Дуже великого телескопа "(VLT) Європейської південної обсерваторії (ESO) міжнародна група астрономів виявила екзопланету Barnard b, що обертається навколо зірки Барнарда - найближчої до Сонця зірки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє обсерваторія ESO у вівторок, 1 жовтня.

Розташована лише за шість світлових років від Землі, зірка Барнарда є другою найближчою до нашої планети зоряною системою — після групи з трьох зірок Альфи Центавра — і найближчою до Землі окремою зіркою.

Завдяки своїй близькості вона є основною ціллю для пошуку екзопланет, схожих на Землю.

Незважаючи на багатообіцяюче виявлення самої зірки у 2018 році, по сьогодні не було підтверджено жодної планети, що обертається навколо зірки Барнарда.

Зазначається, що виявлена Barnard b знаходиться у двадцять разів ближче до зірки Барнарда, ніж Меркурій до Сонця.

Вона обертається навколо своєї зірки за 3,15 земного дня, і має температуру на поверхні у близько 125 градусів за Цельсієм.

Маса екзопланети дорівнює принаймні половину маси Венери.

«Barnard b є однією з відомих екзопланет з найменшою масою, і однією з небагатьох відомих планет, маса яких менша за масу Землі. Але сама планета знаходиться надто близько до головної зірки - ближче, ніж зона проживання. Навіть якщо зірка приблизно на 2 500 градусів холодніша за наше Сонце, там занадто жарко, щоб підтримувати воду на поверхні», — пояснює дослідник Інституту астрофізики Канарських островів в Іспанії Джонай Гонсалес Ернандес.

Відкриття цієї нової екзопланети стало результатом спостережень, проведених протягом останніх п’яти років за допомогою VLT від ESO, розташованого в обсерваторії Паранал у Чилі.

Як повідомляв Укрінформ, космічний телескоп NASA/ESA Hubble сфотографував лінзоподібну галактику NGC 4694, розташовану за 54 мільйонів світлових років від Землі в сузір’ї Діви.

Фото: www.eso.org

Джерело матеріала
loader