Штраф від ТЦК можуть скасувати: які помилки військкоматів йдуть на користь українцям
Штраф від ТЦК можуть скасувати: які помилки військкоматів йдуть на користь українцям

Штраф від ТЦК можуть скасувати: які помилки військкоматів йдуть на користь українцям

Під час мобілізації в Україні важливо дотримуватися всіх законодавчих процедур. Одним із ключових аспектів є належне повідомлення військовозобов'язаних про їхню участь у судовому процесі чи необхідність з'явитися до ТЦК. Неналежне повідомлення може стати підставою для оскарження штрафу або інших заходів, накладених на громадян.

Адвокат Роман Кичко, в ефірі "Українського радіо", наголосив на важливості належного дотримання процедури повідомлення військовозобов'язаних. Законодавство України забороняє розгляд справ без участі особи, якщо не доведено, що вона була належним чином повідомлена про судове засідання або інший процес. Це є важливою складовою права на захист.

ТЦК, воєнкоми, мобілізація \ фото Знай.UA

За словами адвоката, суди зазвичай не розглядають справи без участі позивача, окрім випадків, коли є беззаперечні докази того, що особу було належним чином поінформовано, але вона не з'явилася без поважних причин.

Під належним повідомленням мається на увазі вручення цінного листа з описом та повідомленням про отримання. Це означає, що військовозобов'язаний повинен прийти на пошту, розписатися за отримання листа, де буде вказана дата та місце, куди він має з'явитися.

Фахівець також звернув увагу на те, що повідомлення через месенджери не вважається належним. Суди регулярно скасовують такі повідомлення, оскільки неможливо довести факт їхнього отримання.

Якщо військовозобов'язаного оштрафовано за неявку до ТЦК, цей штраф можна оскаржити. Підставами для цього можуть бути:

  • Недотримання процедури – якщо особу не повідомили належним чином про дату і час явки або судового засідання.

  • Відсутність підстав для штрафу – якщо не було обґрунтованих підстав для покарання.

  • Неналежні дії ТЦК – якщо дії представників ТЦК були неправильними або суперечили законодавству.

Штраф за ухилення від мобілізації може становити від 17 000 до 25 000 грн за перше правопорушення, а для посадових осіб або юросіб – від 34 000 до 59 500 грн. Однак, у випадку порушення процедури або неналежного повідомлення, штраф можна оскаржити протягом 30 днів з моменту його накладення.

Адвокат Кичко також зазначив, що важливо, щоб у людини брали пояснення та надавали можливість скористатися адвокатськими послугами. Якщо цього не було зроблено, це вважається порушенням права на захист і також може стати підставою для оскарження штрафу.

Раніше ми розповідали, що у ТЦК облаштують місця для побачень: битва за військовозобов'язаних стане запеклішою

Також, чоловікам дали час "видихнути" до 9 листопада: що далі

Джерело матеріала
loader