Польща обмежить доступ до своїх університетів для студентів з України
Польща обмежить доступ до своїх університетів для студентів з України

Польща обмежить доступ до своїх університетів для студентів з України

Міністерство освіти Польщі розглядає нові обмеження щодо прийому іноземних студентів до університетів. Ці зміни можуть суттєво вплинути на можливості здобуття освіти для іноземців у країні.

Про це пише портал inpoland.net.pl.

Однією з ключових пропозицій є запровадження ліміту на кількість іноземних студентів у вищих навчальних закладах. Планується, що окремі університети матимуть змогу приймати до 50% іноземних студентів від загальної кількості учнів. Таке обмеження може скоротити можливості для міжнародної освіти та культурного обміну.

Студенти
Студенти
Фото: Depositphotos.com

Крім того, пропонується обмежити навчання іноземців лише академічними університетами. Це означає, що професійно-технічні училища (ПТУ) більше не зможуть приймати студентів з-за кордону, крім учасників програм обміну, таких як Erasmus. Дане рішення може негативно позначитися на тих, хто прагне здобути практичну освіту чи технічні навички у Польщі.

Основною причиною для введення цих змін були підозри в тому, що деякі іноземці використовували польські університети для отримання віз на незаконних підставах. Міністерство проводить розслідування щодо можливої ​​участі окремих навчальних закладів у цій схемі. Поки що залишається відкритим питання про те, чи справді деякі університети причетні до таких незаконних дій.

Студенти у ВНЗ
Студенти у ВНЗ
krokus.tv

Представники міністерства наголошують, що посилення контролю за видачею студентських віз є необхідним кроком для запобігання можливим зловживанням у майбутньому. Очікується, що нові правила сприятимуть створенню прозорішої системи прийому іноземних студентів, а також підвищенню якості освіти у Польщі. За словами представників уряду, це дозволить зосередитися на залученні справді мотивованих та кваліфікованих студентів з-за кордону.

Проте запропоновані зміни вже викликали стурбованість в академічній спільноті та серед потенційних студентів. Деякі університети можуть втратити значну частину доходу від навчання іноземців, а багато молодих людей, які прагнуть здобути освіту в Польщі, можуть зіткнутися з обмеженими можливостями.

Раніше стало відомо, куди звертатись українським студентам, щоб отримати стипендії у Чехії.

Джерело матеріала
loader
loader