Парламентська мережа щодо підтримки українських дітей провела у ПАРЄ перше засідання
Парламентська мережа щодо підтримки українських дітей провела у ПАРЄ перше засідання

Парламентська мережа щодо підтримки українських дітей провела у ПАРЄ перше засідання

Парламентська мережа з питань ситуації з українськими дітьми, створена на платформі ПАРЄ, провела перше засідання під час осінньої сесії Асамблеї в Страсбурзі.

Як передає кореспондент Укрінформу, головою Мережі обрали віцепрезидентку ПАРЄ Олену Хоменко, яка також є доповідачкою Асамблеї щодо ситуації з українськими дітьми.

Мережа ставить собі за мету зокрема, розв'язати питання з поверненням депортованих дітей, опікуватись проблемами дітей на тимчасово окупованих територіях та доступом евакуйованих дітей до освіти та охорони здоров'я. До складу мережі увійшли 46 членів з кожної країни-члена ПАРЄ.

«Коли я стала доповідачкою резолюції про становище українських дітей, моєю метою було перетворити слова на дії. І ось ми тут. Це лише перша зустріч, яка буде присвячена одній дуже важливій темі - забезпеченню права кожної дитини зростати в сімейному оточенні. Упевнена, що ця тема є надважливою для кожної країни. Однак для України це питання стало більш гострим з початком повномасштабної агресії з боку Росії», - зазначила Хоменко у вступному слові.

На засіданні говорили про створення умов, в яких дитина почуватиметься у безпеці. За результатами дослідження «Захист дитинства – вимір безпеки», проведеного у 15 країнах, кожна шоста дитина не почувається безпечно вдома.

Парламентська мережа щодо підтримки українських дітей провела у ПАРЄ перше засідання - Фото 1 Парламентська мережа щодо підтримки українських дітей провела на платформі ПАРЄ перше засідання / Фото: Лідія Таран, Укрінформ

«Перед відповідальними дорослими стоїть завдання забезпечити безпечне життя в родинах українських дітей попри війну», - наголосила, виступаючи онлайн, Дар'я Герасимчук, уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації.

За її словами, створення умов для родинного виховання є пріоритетом для України, а повернення додому усіх українських дітей, незалежно від того, де вони перебувають, є частиною Формули справедливого миру Президента Зеленського.

За підрахунками української влади, понад 19 500 дітей зараз вважаються викраденими РФ. Саме консолідація зусиль усіх країн для повернення їх додому є першочерговим завданням мережі.

«Це парламентська мережа. Тож ми будемо координувати всі зусилля, робити тему викрадених дітей більш видимою для всієї спільноти. Звичайно, це важко, бо це російська територія. Але доля кожної поверненої дитини – важлива», - розповіла голова фінської делегації Міапетра Кумпула-Натрі, яку було обрано заступницею голови Мережі.

Парламентська мережа щодо підтримки українських дітей провела у ПАРЄ перше засідання - Фото 8

Нагадаємо, у Страсбурзі під час літньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи відбувся офіційний запуск парламентської мережі щодо ситуації з українськими дітьми.

Джерело матеріала
loader