До Дня захисників і захисниць створили анімовану копію викраденої картини «Козаки в степу», героями якої стали бійці ЗСУ
До Дня захисників і захисниць створили анімовану копію викраденої картини «Козаки в степу», героями якої стали бійці ЗСУ

До Дня захисників і захисниць створили анімовану копію викраденої картини «Козаки в степу», героями якої стали бійці ЗСУ

Героями проєкту стали Роман «Добряк» Колесник та Станіслав «Рефа» Зорій.

До Дня захисників та захисниць України створили анімовану копію картини з бійцями Романом «Добряк» Колесником (Третя Штурмова Бригада) та Станіславом «Рефа» Зорієм (ССО ЗСУ). Про це повідомили творці проєкту «Викрадене мистецтво…», присвяченого викраденим росіянами картинам.

Проєкт реалізувала фольклористка Ярина Сізик і режисерка анімації Марія Озірна на підтримку Херсонського художнього музею імені Олександра Шовкуненка, з якого було викрадено понад 10 000 творів мистецтва.

Вони відтворили картину «Козаки в степу» українського художника Сергія Васильківського (1854-1917). До анімованого відео додали українську народну пісню «Ой там за морями…» у виконанні молодіжного фольклорного гурту «Щука-Риба». 

«Ми обрали саме цю картину, щоб передати, як козаки захищали й боролися за незалежність в минулому, так й у наші часи – всі захисники та захисниці виборюють кордони сучасної України. Й тому героями анімованої картини стали боєць "Рефа", мій близький друг, і його товариш "Добряк", які постали в образах сучасних козаків», — розповіла режисерка анімації Марія Озірна.  

До Дня захисників і захисниць створили анімовану копію викраденої картини «Козаки в степу», героями якої стали бійці ЗСУ - Фото 1

Творці проєкту нагадали, що в козацькі часи Покрова Пресвятої Богородиці була одним із головних свят. Козаки шанували Богородицю як свою покровительку, оберігали її ікони в Січових церквах і молилися до неї перед важливими битвами. На Покрову традиційно обирали нових кошових отаманів.

До Дня захисників і захисниць створили анімовану копію викраденої картини «Козаки в степу», героями якої стали бійці ЗСУ - Фото 2

До Дня захисників і захисниць створили анімовану копію викраденої картини «Козаки в степу», героями якої стали бійці ЗСУ - Фото 3

«Сьогодні Покрова зберігає своє значення і для сучасних захисників. Для усіх тих хто захищав і захищає Україну, це не просто день, а нагадування про те, що захист Батьківщини — це обов’язок, який українці виконують століттями, незалежно від епохи чи обставин. Цей проєкт відображає шлях — від минулого до сьогодення», — зазначила фольклористка, учасниця гурту «ЩукаРиба» Ярина Сізик. 

Проєкт  «Викрадене мистецтво…» вже реалізували дві попередні свої роботи з анімації викрадених картин, щоб привернути увагу до інституції, яка потребує підтримки після розграбування російськими окупантами. Це «Портрет дівчини у вишиваній сукні» від художника Михайла Брянського (1830-1908), сучасною героїнею якої стала Даша Астафʼєва, та «Щедрість» від Миколи Писанко (1910-1996), героєм якої став Євген Клопотенко. 

Фото надала пресслужба проєкту «Вкрадене мистецтво…»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги за темою
Збройні сили України
Джерело матеріала
loader