Ватажку «ДНР» Пушиліну оголосили підозру за депортацію українських дітей за матеріалами «Схем» і Kyiv Independent
Ватажку «ДНР» Пушиліну оголосили підозру за депортацію українських дітей за матеріалами «Схем» і Kyiv Independent

Ватажку «ДНР» Пушиліну оголосили підозру за депортацію українських дітей за матеріалами «Схем» і Kyiv Independent

В ході розслідування прокурори використали матеріали проєктів «Схеми» і «Ти як?» української служби «Радіо Свобода» та видання Kyiv Independent, за що висловили подяку журналістам.

Ватажок окупаційного терористичного угруповання «ДНР» Денис Пушилін отримав підозру за депортацію 31 української дитини до пансіонату в Росії. Про це повідомили пресслужби Служби безпеки України та Офісу генпрокурора.

Йдеться про 16 неповнолітніх хлопців та 15 дівчат. Найменшій тоді було 6 років, найстаршим — 17. 19 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування депортували з Маріуполя, ще 9 неповнолітніх викрали з дитячих соціальних центрів в окупованих Шахтарську та Харцизьку. Інших трьох дітей з Маріуполя росіяни примусово забрали у батька, якого відправили до Оленівської колонії.

Слідство встановило, що вказівку Кремля щодо депортації українських дітей із тимчасово окупованої території Донецької області виконував керівник місцевої окупаційної адміністрації Росії Денис Пушилін.

Для цього він підписав «постанову № 84» про виїзд дітей нібито для «оздоровлення» в медустановах та закладах відпочинку на території Росії. Виконання цієї вказівки Пушилін доручив своїй «радниці» Елеонорі Федоренко та очільниці «служби у справах сім’ї та дітей “ДНР”» Світлані Майбороді.

За даними правоохоронців, викрадених дітей спочатку звозили до тимчасово окупованого Донецька, потім автобусами переправили до Ростова-на-Дону, а далі літаком — до Москви. Звідти неповнолітніх везли до заміського пансіонату «Поляна» у Підмосков’ї, що входить до структури управління справами президента РФ.

Згодом частину депортованих дітей передали на «виховання» росіянам. Зокрема, одну дитину влаштували до сім’ї уповноваженої президента Росії з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Як повідомляє ОГП, трьох малолітніх дітей з цього числа вдалося самотужки забрати їхньому батьку з Маріуполя. Трьох підлітків з цієї групи повернула українська влада. Ще 25 дітей на сьогодні залишаються у депортації.

Пушиліну, Федоренко та Майбороді заочно повідомили про підозри за ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України — порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб. 

Офіс генпрокурора додав, що в межах кримінального провадження прокурори використали матеріали проєктів «Схеми» і «Ти як?» української служби «Радіо Свобода» та видання Kyiv Independent, які провели власні розслідування незаконної депортації 31 української дитини, і висловив подяку журналістам.

Нещодавно розслідування «Список 31» увійшло до фіналу британського журналістського конкурсу Асоціації міжнародного мовлення (AIB). Оголошення та нагородження переможців конкурсу відбудеться 22 листопада у Лондоні.

The Kyiv Independent презентував свій перший фільм-розслідування «Діти для Путіна» в липні 2023 року. Стрічка розповідає про те, як російські окупанти систематично викрадають українських дітей з окупованих територій і вивозять їх до Росії, створивши для цього фактично цілу інфраструктуру. А також про те, що цей воєнний злочин росіяни намагаються представити як «прояв гуманізму», мовляв, вони рятують дітей із зони бойових дій. Під час розслідування команда опитала понад 40 людей із різних регіонів України та окупованих територій.

У квітні 2024-го за фільм-розслідування «Діти для Путіна» команда The Kyiv Independent здобула премію Investigative Reporters and Editors (IRE).

Читайте також:

  • Депортація під виглядом порятунку. Про що фільм «Діти для Путіна»
  • Олеся Біда: «Через війну діти опинялися на вулиці і їх просто викрадали»

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
ДНР
Джерело матеріала
loader
loader