Масовий удар по Ізраїлю. Іран відповів за ХезболлуСюжет
Масовий удар по Ізраїлю. Іран відповів за ХезболлуСюжет

Масовий удар по Ізраїлю. Іран відповів за ХезболлуСюжет

Адміністрація президента США заявила, що президент Джо Байден наказав американським військовим допомогти Ізраїлю у відбитті удару.

 

Іран у вівторок ввечері зробив масований ракетний удар по Ізраїлю. Тегеран заявив, що зробив це у відповідь на загибель лідерів угруповань Хезболла та ХАМАС. За попередньою оцінкою, Ізраїлем запустили двома хвилями від 200 до 500 ракет. Повідомлялося про пряме потрапляння до будівлі на півночі Тель-Авіва та про падіння ракет у кількох інших місцях Ізраїлю.

 

 

Вже після ракетного удару Ліван оголосив про закриття повітряного простору, а Іран про закриття аеропорту Тегерана.

 

Іран завдав удару за день до початку ізраїльських новорічних свят: ізраїльський Новий рік, Рош ха-Шана цього року відзначатиметься з вечора 2 жовтня до вечора 4 жовтня; 3 та 4 жовтня будуть вихідними.

 

Іранський Корпус варта ісламської революції заявив, що цей ракетний удар завдано у відповідь на загибель лідера Хезболли Хасана Насралли під ізраїльським ударом по Бейруту минулого тижня, а також на смерть лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії внаслідок вибуху в Тегерані, в чому Іран також звинувачує Ізраїль.

 

 

Президент Джо Байден доручив американським військовим допомогти Ізраїлю відбити ракетну атаку Ірану.

 

Держсекретар США Ентоні Блінкен назвав іранський удар «неприйнятним» актом та закликав увесь світ засудити його.

 

“Попередня інформація показує, що Ізраїль за активної підтримки Сполучених Штатів та інших партнерів ефективно відбив цю атаку”, – додав Блінкен.

 

Телекомпанія CNN з посиланням на американських військових повідомила, що разом із ізраїльською ППО іранські ракети перехоплювали три американські есмінці, які знаходяться у східній частині Середземного моря.

 

Радник Білого дому національної безпеки Джейк Салліван сказав журналістам, що за допомогою союзників Ізраїлю вдалося уникнути жертв. Салліван, як і ізраїльтяни, погрожував Ірану серйозними наслідками.

 

Прем’єр-міністр Великобританії Кір Стармер у вівторок увечері поговорив телефоном з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху та королем Йорданії Абдуллою II.

 

Як повідомила прес-служба Даунінг-стріт, у бесіді з Нетаньяху Стармер запевнив, що Британія має намір і надалі допомагати у забезпеченні безпеки Ізраїлю та його цивільного населення, а також закликав до припинення вогню в Лівані.

 

Угруповання ХАМАС, яке підтримує Іран, привітало удар по Ізраїлю, назвавши його слідом за Тегераном «помстою за кров героїчних мучеників».

 

Проіранські угруповання в Іраку, як повідомляє агентство AFP, пригрозили новими ударами по базах США в цій країні у разі, якщо удару буде завдано Ірану

 

 

У ніч на 13 квітня цього року Іран запустив Ізраїлем, як пізніше оголосила ізраїльська армія, 170 безпілотників, 30 крилатих ракет і 120 балістичних ракет.

 

Як заявили ізраїльські та американські військові, 99% із них було збито. Збивати їх Ізраїлю допомагали військові США, Великобританії, Франції та Йорданії.

 

Декілька балістичних ракет змогли потрапити авіабазою Неватим на півдні Ізраїлю, проте, за словами ізраїльських військових, завдали лише незначної шкоди, і база змогла продовжити роботу.

 

Цей наліт був відповіддю на авіаудар консульства Ісламської республіки в Дамаску, в якому Тегеран звинуватив Ізраїль. Ізраїльська влада традиційно не підтверджує і не заперечує участь у подібних операціях.

 

 



Теги за темою
Джо Байден Ізраїль Іран
Джерело матеріала
loader