«Вогняне кільце»: у жовтні відбудеться рідкісне сонячне затемнення
«Вогняне кільце»: у жовтні відбудеться рідкісне сонячне затемнення

«Вогняне кільце»: у жовтні відбудеться рідкісне сонячне затемнення

Жителі Південної півкулі 2 жовтня зможуть спостерігати за кільцеподібним сонячним затемненням, відомим також як «вогняне кільце».

Про це повідомляє Space.com, передає Укрінформ.

Кільцеподібне затемнення спостерігається тоді, коли видимий діаметр Місяця, менший за діаметр Сонця, блокує більшу частину сонячного світла, через що Сонце для жителів Землі виглядає як «вогняне кільце».

Тінь Місяця на поверхні Землі буде рухатися з різною швидкістю залежно від місця спостереження. В деяких місцях вона рухатиметься швидше за 10 мільйонів км/год., в інших - повільніше за 2057 км/год., або приблизно зі швидкістю винищувача.

Затемнення почнеться ще на світанку, коли Сонце тільки підніматиметься над горизонтом, пік затемнення припаде на середину дня, а завершиться явище ближче до заходу Сонця.

Різні фази затемнення буде видно у центральній частині акваторії Тихого океану, у південній частині Південної Америки та у південно-західній зоні акваторії Атлантичного океану.

Найдовше (7 хвилин 25 секунд) «вогняне кільце» буде видно в точці на північний захід від острова Пасхи, де швидкість тіні Місяця зменшиться до 2057 км/год.

У Європі, і в Україні зокрема, затемнення видно не буде.

Як повідомляв Укрінформ, 8 квітня мешканці Північної Америки спостерігали перше за сім років повне сонячне затемнення.

Фото ілюстративне

Теги за темою
Космос
Джерело матеріала
loader
loader